Nyhetsbrev allmänna compost

Avtalsrörelsen

”Arbetsgivare kartlägger hotellanställda”

Det råder spänd stämning på flera av de varslade hotellen runt om i Sverige. Nu kommer rapporter om att arbetsgivare försökt ta reda på vilka anställda som är fackligt anslutna.

Arbetsrätt

EU-dom om uppsägningstid skapar ny tvist

Idag avgjorde EU-domstolen frågan om uppsägningstider efter företagsöverlåtelser. Men tvisten mellan Unionen och Almega fortsätter nu i AD. Fack och arbetsgivare gör helt motsatta tolkningar.

Avtalsrörelsen

Strejk hotar på hotell och restauranger

Hotell- och restaurangfacket, HRF, varslar om strejk på 19 arbetsplatser i landet. Förbundet tar strid för LO:s låglönesatsning, som skulle leda till ett något dyrare avtal på området än industrins uppgörelse kostade arbetsgivarna.

Debatt

”Vårt förslag gynnar både kvinnor och män”

REPLIK. Ledarna menar inte att kvinnor själva bär ansvaret för sämre löne- och karriärsutveckling, som Josefine Wilson skriver. Istället beror det på det snedfördelade uttaget av föräldraförsäkringen.

Arbetsrätt

Hamnarbetare stäms för vild strejk

Konflikten i Göteborgs hamn är oförsonlig. Ingen lösning är i sikte. Nu stäms 18 medlemmar i Hamnarbetarförbundet till Arbetsdomstolen för vild strejk.

Debatt

”Ställ hårdare krav på arbetsgivarna”

REPLIK. Vems är felet att kvinnor får sämre lön, karriär och pension? Enligt Ledarna är det kvinnorna själva, när de väljer att vara hemma med barn. I mitt tycke är felet arbetsgivarnas, skriver Josefine Wilson.