Arbetsdomstolen

Brandmännen stäms för brott mot fredsplikten

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL. Foto: SKL
Magnus Sjöholm, ombudsman på Brandmännens riksförbund, BRF. Foto: Jörgen Appelgren

Sveriges kommuner och landsting, SKL och Pacta stämmer nu Brandmännens riksförbund, BRF, inför Arbetsdomstolen. Arbetsgivarorganisationen hävdar att förbundet uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta press på arbetsgivaren.

Publicerad

I ett pressmeddelande skriver SKL att Brandmännens riksförbund uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna för deltidsbrandmännens sak och att det är en otillåten stridsåtgärd.

Deltidsbrandmännens villkor reglers av Rib-avtalet. Brandmännen är främst missnöjda med bland annat omvandlingen av ob-ersättningen i det nya avtalet.

– Den gamla avtalsstrukturen byggde på en samhällsstruktur där man bodde och jobbade på samma ort. Så är det inte i dag, därför har vi gjort nödvändiga förändringar. OB-tillägget, biltillägget och semesterskadeståndet har omfördelats för att kunna höja grundersättningarna för att ligga i beredskap och ersättningarna för att åka på larm, oavsett när på dygnet de inträffar, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, till Lag & Avtal och fortsätter:

– Men ja, de som företrädesvis har sin beredskap förlagd till helger, kvällar och nätter när de går in i aktiv tjänstgöring tidigare kan få en lägre ersättning. För att mjuklanda i förändringarna har vi därför infört en avtrappningsregel, säger Niclas Lindahl.

”BRF bryter mot fredsplikten och det är SKL:s och Pactas skyldighet att vidta åtgärder. Det gör vi för våra medlemmars bästa och för att upprätthålla den svenska modellen”, säger Niclas Lindahl, i ett uttalande.

SKL och Pacta yrkar  ett skadestånd på 500 000 kronor för brott mot fredsplikten.

Magnus Sjöholm, central ombudsman på Brandmännens riksförbund, har för Lag & Avtal förnekat att förbundet ska ha uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar:

– Vi beklagar att deltidsbrandmännen säger upp sig över hela Sverige.