Arbetsdomstolen

Så vill produktionsbolaget rädda TV4:s Idol från strejk

De tävlande i TV4:s Idol har en veckolön på 875 kronor efter skatt. Foto: TT-Bild

Musikerförbundets strejk mot tv-programmet Idol är skjuten på framtiden. Anledningen är att produktionsbolaget Fremantle Media gjort en fredspliktsinvändning som kommer att prövas av AD inom kort.

Publicerad

Musikerförbundet skulle ha stoppat fredagens sändning av Idol i TV 4 genom en strejk. Musiker och artister som är medlemmar i förbundet skulle varken deltagit i repetitioner eller inspelningar och direktsändningar från den 25 november.

Motparten har svarat mot varslet genom en fredspliktsinvändning. Därför har Musikerförbundet stämt Fremantle Media i Arbetsdomstolen, som får avgöra om stridsåtgärden är laglig eller inte.

– Vi bedömer att motpartens invändning inte har någon relevans över huvud taget. De försöker förhala och köpa tid, säger Jan Granvik, förbundsordförande, på Musikerförbundets hemsida.

AD väntas fatta ett interimistiskt beslut i ärendet under nästa vecka. Om stridsåtgärden bedöms laglig utbryter strejken omedelbart.

Bakgrunden till konflikten är att Musikerförbundet begärt kollektivavtal. De ungdomar som tävlar i Idol har en veckolön på 875 kronor. De förbinder sig att stå till produktionsbolagets förfogande under större delen av sin vakna tid. Enligt Musikerförbundet tvingas de också skriva under kontrakt med mycket ofördelaktiga villkor.

Förutom fredagens sändning återstår två program. Den stora finalen äger rum fredagen den 9 december.