Arbetsdomstolen

Så vill Sveriges Hamnar stoppa punktstrejkerna

Arbetsdomstolen Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Hamnarbetarförbundet har varslat om punktstrejker på fredag. Nu vill Sveriges Hamnar stoppa strejkerna och stämmer facket inför AD.

Publicerad

Sveriges Hamnar har lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen. Arbetsgivarorganisationen stämmer Svenska Hamnarbetarförbundet och flera av förbundets avdelningar, bland annat avdelning fyra. Sveriges Hamnar anser att de punktstrejker som Hamnarbetarförbundet varslat om är olagliga.

Svenska Hamnarbetarförbundets avdelningar fyra, sex, åtta, elva, 21, 30, 81, 121 och 132 varslade den 28 februari om total nedläggelse av arbetet vid flera hamnar. Beslutet fattades i Svenska Hamnarbetarförbundets styrelse och avsåg arbetet mellan klockan 12.00 till 15.00 den 10 mars.

Bakgrunden är att det spanska hamnarbetarfacket Coordinadora har varslat om punktstrejker i spanska hamnar under mars månad. Åtgärderna har benämnts vara sympatiåtgärder.

Sveriges Hamnar skriver i sin stämningsansökan att såvitt de känner till beror det spanska fackets åtgärder på att Spanien ska anta en ny lagstiftning. Den innebär bland annat att det blir tillåtet att anställa oorganiserade hamnarbetare samt att stuveribolag inte längre måste vara medlemmar i lokala stuverisällskap. Lagändringen beror på ett utslag i EU-domstolen som säger att den spanska lagen i sin nuvarande form strider mot etableringsrätten inom EU.

Sveriges Hamnar anser att Svenska Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder syftar till att stötta de spanska hamnarbetarfackets missnöje med ny lagstiftning. Arbetsgivarorganisationen påpekar att åtgärderna inte har någon anknytning till förhållandena mellan berörda arbetstagare och arbetsgivare i Sverige. Stridsåtgärden har därför inte ett fackligt syfte utan ett politiskt.

Sveriges Hamnar yrkar att Arbetsdomstolen slår fast att de varslade stridsåtgärderna är olovliga.  De vill också att Arbetsdomstolen interimistiskt beslutar att strejkerna inte får komma igång förrän domstolen prövat om åtgärderna är tillåtna.

Sveriges Hamnar yrkar allmänt och ekonomiskt skadestånd till de bolag som berörs och skriver att de återkommer med storleken på skadestånden.