Arbetsrätt

Arbetsrätt

Bagarstugans nya ägare tecknar avtal

KOLLEKTIVAVTAL. Paus bagarstuga i Haninge är såld. Livs har avslutat sin blockad. - Det är positivt att det kommer in en ägare som vill teckna kollektivavtal, säger Gerald Lindberg, Livs andre vice ordförande.

Arbetsrätt

Hon var kontrollerad ända in på toaletten

ÖVERVAKNING. Stina, 25, jobbade på Försäkringskassans kundtjänst. Hon måste ta paus enligt ett minutschema: – Chefen såg direkt i produktionssystemet när jag var borta några minuter.

Tidningen

”Utredningarna snabbt inaktuella”

Någon lag om integritetsskydd i arbetslivet ser det inte ut att bli. Teknikutvecklingen går för snabbt.– Utredningarna blir inaktuella, säger Annamaria Westregård, universitetslektor i arbetsrätt vid Institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet.

Arbetsrätt

AD-domen bränsle i avtalsrörelsen

Arbetsgivaren hade rätt att ensidigt ändra skiftgången på bruket. Det slog Arbetsdomstolen fast i en dom.Men facket stred vidare. Frågan om kompensation för den ökade arbetstiden på Stora Enso Kvarnsveden kom att avgöras på ett annat ställe: i avtalsrörelsen.

Arbetsrätt

Karl Pfeifer: Jag fick mitt drömjobb

Som ung förbundsjurist på den fackliga sidan var Karl Pfeifer uppe hos Arbetsgivarverket för att tvisteförhandla: – Att vara chefsjurist på Arbetsgivarverket var det finaste jobb jag kunde tänka mig då.

Arbetsrätt

Besvikelse på bruket - ett år efter AD-domen

AD-domen gav arbetsgivaren rätt att ändra skiftgången ensidigt. Fortfarande går medlemmarna och ältar den, enligt Pappers Sonny Waern och Anders Pettersson. ”Vi förstår att det är smärtsamt att bli av med något som var så bra”, säger platschefen Mikko Jokio, här med hr-chefen Sofia Kristensen på pappersbruket i Kvarnsveden.

Arbetsrätt

9–4 till arbetsgivarna

Förra året avgjorde Arbetsdomstolen tretton tvister om kollektivavtal. Tre av dem hamnade i årets avtalsrörelse.