Arbetsrätt

Arbetsrätt

KI:s förra rektor: Vi följde gängse ordning

Att det inte gjordes någon anställningsintervju eller särskild kontroll av cv vid Macchiarinis anställning är olyckligt, men inget som var exceptionellt. Det skriver Harriet Wallberg, tidigare rektor vid Karolinska institutet.

Arbetsrätt

Ministern sparkar Universitetskanslern

Macchiarini-skandalen: Nu petas Karolinska institutets styrelse. Universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson får också gå: - Förtroendet för henne är skadat, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Arbetsrätt

Utredaren: Nonchalant attityd till regler på KI

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini borde aldrig ha anställs och rutiner för referenser och CV-granskning måste ses över: - Det finns en nonchalant attityd till regler på KI, säger utredaren Sten Heckscher.

Arbetsrätt

DO: Bemanningsföretag diskriminerar funktionshindrade

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Manpower Student AB och Bemanningsföretagen för att ha diskriminerat en funktionshindrad kvinna som sökte jobb i bolaget. DO kräver 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan

Arbetsrätt

KS: Personalen har hållit varandra om ryggen

Kulturen på Karolinska universitetssjukhuset behöver förändras - särskilt förhållandet till Karolinska Institutet, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom efter Macchiarini-utredningen.

Arbetsrätt

Självmordsvågen bland anställda kan bli rättsfall

Chefer för det franska företaget France Télécom åtalas nu för att ha trakasserat sina anställda så till den milda grad att de tagit sina liv. Åklagaren anklagar företagsledningen för att ha skapat ett stressigt arbetsklimat och använt sig av mobbning.