Arbetsrätt

”Arbetsgivare ska inte tvingas in i kollektivavtal”

Lojalitetsplikten är grundläggande men kan vara svårgreppbar, säger Louise D’Oliwa. Hon tycker att företagen borde fundera över ämnet och tillsammans med de anställda komma fram till vad som är viktigt i anställningsförhållandet. Foto: Jörgen Appelgren
Advokat Louise D’Oliwa tycker att hon har världens roligaste jobb, utvecklande och utmanande. På fritiden ägnar hon sig gärna åt tennis. Foto: Jörgen Appelgren

PROFILEN. Alla vet att lojalitetsplikten finns. Men inte var. Eller hur långt den kan sträcka sig. Därför skriver Louise D’Oliwa en handbok som ska ge svar på frågorna hon får som föreläsare.

Publicerad

Lojalitetsplikten konkurrerar med uppsägning och avskedande om att vara det hetaste ämnet när advokaten Louise D’Oliwa föreläser om arbetsrätt. Den väcker många frågor, till exempel den om vilken lag den egentligen finns i? Svaret är att den är en oskriven förpliktelse; den syns inte men finns ändå.

– Lojalitetsplikten kan regleras i enskilda anställningsavtal och i kollektivavtal, men den gäller även om den inte finns uttryckligen angiven, säger Louise D’Oliwa.

Hennes kortfattade förklaring av vad plikten innebär är att arbetstagaren inte får skada arbetsgivaren och är skyldig att sätta sin arbetsgivares intressen framför sina egna.

Men det kommer ju så många frågor från publiken – om hon helt enkelt skulle skriva en handbok i ämnet?

Innan året är slut ska den vara klar.

Louise D’Oliwa tycker mycket om att skriva och dela med sig av sina kunskaper. Hon har tidigare skrivit bland annat boken Anställning, uppsägning, avsked och arbetar just nu med den tionde upplagan av Rätt arbetsrätt, en praktisk handbok i arbetsrätt som kommer ut varje år.

– Det är roligt att skriva för dem som använder juridiken i praktiken, det vill säga mina klienter.

Klienterna är personalchefer och andra med personalansvar, vd:ar, ekonomichefer, företagare, men också arbetstagare. Hon företräder gärna klienter från båda parter. Erfarenheterna av olika perspektiv på en rättslig situation är kompetensutvecklande och det har hon glädje av när hon skriver sina böcker.

– Men det är förstås inte syftet. Oavsett vems sida jag står på handlar det om att främja klientens intresse och se till att hon eller han får upprättelse.

Louise D’Oliwa älskar de många utmaningar det innebär att arbeta inom juridiken.

– Det är både utvecklande och givande att möta nya personer och få ta del av berättelserna om deras upplevelser på arbetsplatsen. Jag tycker att jag har världens roligaste jobb!

Att det skulle bli arbetsrätt var klart redan under studietiden på juridicum i Uppsala. Det var det ämne som engagerade henne allra mest, så hon valde specialkurser och skrev examensuppsatsen om personaloptioner parallellt med praktiken på en advokatfirma.

– Arbetsrätten är oerhört viktig. Den berör så många, antingen i egenskap av anställd eller som arbetsgivare. För de allra flesta är arbetet en stor del av livet. Oavsett vilken sida jag företräder är det förstås viktigt att det fungerar med rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.

Louise D’Oliwa uppskattar den svenska modellen med arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer, där medlemmarna kan få stöd och hjälp i svåra situationer.

– Har du sett TCO:s reklamfilm Business Like a Swede? Den är bra, jag visar den ibland på mina föreläsningar.

Det är jätteviktigt att de anställda känner trygghet, säger Louise D’Oliwa.

– Samtidigt ska de vara medvetna om att anställningstryggheten kan sättas ur spel. Det går till exempel inte att uppföra sig hur som helst på arbetsplatsen, då kan man bli av med sitt jobb.

Hon tycker att kollektivavtal som regel fungerar väl, inte bara för arbetstagarna.

– Även arbetsgivarna har förstås glädje av dem.

Dock är det hennes uppfattning att friheten att stå utanför kan vara lika viktig som möjligheten att teckna kollektivavtal.

– Arbetsgivare som har väldigt bra anställningsförmåner och möjlighet till medinflytande för de anställda ska inte tvingas in i kollektivavtal. En del arbetsgivare har också särskilda villkor som är anpassade för just sin verksamhet och dessa kan inte alltid regleras i ett kollektivavtal.

Louise D’Oliwa har alltid varit en väldigt strukturerad och målinriktad person, som noga tänker igenom sina val. När hon var färdig jurist plussade hon på med en magisterexamen i företagsekonomi för att bredda sina kunskaper. Sedan arbetade hon de fem stipulerade åren på advokatbyrå (det räcker med tre numera) och avlade advokatexamen.

Därefter var det dags för nästa måluppfyllelse: drömmen om den egna advokatbyrån.

– Jag har alltid velat starta en egen verksamhet. Jag trivs med att vara oberoende. Det är fantastiskt att kunna bestämma vad jag engagerar mig i liksom att bestämma över min tid – även om jag arbetar väldigt mycket.

Hon sa upp sig från den trygga tillvaron som anställd, startade eget, gifte sig och skaffade tre barn i rask följd.

Innan barnen kom jobbade hon så gott som alltid. Nu jobbar hon ännu mer.

– Jag har i princip aldrig varit helt föräldraledig. Men som egen företagare har det varit fördelaktigt att kunna vara flexibel med arbetstiderna. När barnen har lagt sig sitter jag alltid vid datorn igen och arbetar ytterligare några timmar.

Vi träffas en sådan där dag, när Louise D’Oliwa jobbar hemma vid datorn i sommarhusets soliga veranda. Hon är en energisk människa som utöver sitt arbete på advokatbyrån ägnar sig åt att vara seminarie­ledare i arbetsrätt på juristlinjen vid Stockholms universitet. Hon är också flitig som föreläsare, något hon har ägnat sig åt ända sedan hon själv läste juridik. Vanan att tala inför folk skaffade hon sig under studietiden genom att extraknäcka som guide på Häringe slott.

– Jag tyckte att det var roligt och utvecklande att tala inför folk, så det har jag fortsatt med.

Både när hon föreläser och skriver drivs hon av lusten att förmedla information på ett lättförståeligt och engagerande sätt.

Boken om lojalitetsplikt skriver hon tillsammans med biträdande jurist Lucas Ideström, också han specialiserad på arbetsrätt.

– Kanske följer vi upp den så småningom med en bok om misskötsel.

Louise D’Oliwa

Lojalitetsplikten är en oskriven förpliktelse i anställningsförhållandet.

Den kan regleras i enskilda anställningsavtal och i kollektivavtal, men gäller även om den inte finns angiven uttryckligen.

Den innebär att arbetstagaren inte får skada arbetsgivaren samt är skyldig att sätta sin arbetsgivares intressen främst.

Plikten varierar beroende på din ansvarsposition och ställning.

Lojalitetsplikten är ömsesidig, men det finns inte lika mycket praxis när det gäller arbets­givarens plikt som arbetstagarnas.

Gör: Advokat, författare och föreläsare.

Ålder: 38 år.

Familj: Man, tre barn, mamma, pappa och fyra bröder.

Bor: Villa i Stockholm och sommarhus på Värmdö.

Karriär: Jur kand vid Uppsala universitet efter studenten vid Lycée Français Saint Louis, den helfranska skolan i Stockholm. Fil mag i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Biträdande jurist hos Björn-Anders Feijen/Solon advokatbyrå, biträdande jurist vid Advance advokat­byrå. Sa upp sig 2008 från sin anställning som advokat hos Liljeblad & Co och startade egen advokatbyrå.

Fritidsintressen: Familjen, arbetet, skärgården, tennis, slalom.

Karaktär: Effektiv, organisatorisk och målinriktad. Fick inpräntat av sina föräldrar att hon kan göra allt hon vill. Har lärt sig att argumentera redan som ung med sina fyra bröder.

Böcker: Juridik för små­företagare (tillsammans med Stefan Flemström), Anställning, uppsägning, avsked och Rätt arbetsrätt (med Stefan Flemström).

På nattduksbordet: Morden i Sandhamn: I maktens skugga av Viveca Sten (också hon jurist).