Arbetsrätt

Bankdirektören: Vi måste könskvotera styrelserummen

Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar bank, har varit hårdnackad motståndare till könskvotering i styrelserummen. Nu har han ändrat sig. Foto: Colourbox, lansforsakringar.se

Efter 25 år i finansbranschen vågar Rikard Josefson erkänna sina brister. <br/>- Det är klart att om jag sitter med tio grabbar, alla 44 år och bor i Täby, att vi tänker likadant, säger vd:n för Länsförsäkringar Bank.

Publicerad

Rikard Josefson är vd för Länsförsäkringar bank. Han är också positivt inställd till att staten ska få inskränka den privata äganderätten och bestämma vem som ska få sitta på ledande positioner.

- Jag har varit en hårdnackad motståndare till kvotering inom näringslivet. Men jag gjorde en spaning. I slutet av 1980-talet var det lika många män som kvinnor som blev civilekonomer och jurister. I dag borde därför styrelserna i näringslivet bestå av 50 procent män och 50 procent kvinnor. Men så har det inte blivit. Om kompetensen skulle styra skulle vi i dag redan vara jämlika, säger Josefson.

Han poängterar att det uppenbarligen finns någonting i den här frågan som näringslivet inte klarar av på egen hand.

- Om kompetensen skulle avgöra skulle vi i dag redan vara jämlika. Alltså är det något i strukturen som tar över.

Det som troligen skiljer Rikard Josefson från flera andra vita medelålders män på ledande befattningar i finansbranschen är att han erkänner att det finns strukturer i samhället som premierar män och att detta är ett problem som ska åtgärdas.

- Jag är en medelålders vit man. Jag har erkänt att jag har lättare att identifiera mig med män som liknar mig själv. För att kunna bedriva ett jämställt arbete måste man därför ta in hjälp.

- Jag tror inte att en vit medålders direktör medvetet är ojämställd. Han söker rätt kompetens och så råkar det alltid bli en vit medelålders man. Men problemet är att urvalet av talangpoolen av duktiga kvinnor ofta inte ens finns på radarn.

Erkänns det här som ett problem i finansbranschen?

- Nej. Argumentet är att vi har utsett styrelsen efter bästa kompetens som vi kan få. Men jag tycker att det måste tas ett steg längre. Om man sitter med en styrelse eller bolagsledning med 80 procent män, har man då tagit till vara på den kompetens som finns?

Rikard Josefsson hävdar att mångfalden behövs även från ett lönsamhetsperspektiv. Enligt bankdirektörens erfarenhet har män och kvinnor olika angreppsätt och lösningar på samma problem.

- Det är klart att om jag sitter med tio grabbar, alla 44 år och bor i Täby, att vi tänker likadant. Det är där det stora problemet finns, säger Rikard Josefson.

Att lagstifta om tvångskvotering är en känslig fråga. Och exemplet med Norge har heller inte varit någon framgångssaga.

- Jag skulle vara överlycklig om vi kunde få till den här strukturförändringen på ett annat sätt än lagstiftning. Men 80 procent av börsbolagens styrelser är män. Att vi inte nått bättre resultat måste vi ställa oss frågan om inte näringslivet behöver hjälp.

I finansbranschen där sekreterare nästan uteslutande är kvinnor är de flesta på ledande befattningar, som statistiskt sett oftast är män, kritiska till att erkänna de strukturella problemen.

- Det finns en stark opinion i finansbranschen att vi bara ska gå efter kompetens. Så har jag själv sagt i många år. Men om man tittar på data och har en tro att kvinnor är lika begåvade som män så händer det för lite.

- Rent filosofiskt tycker jag att det är felaktigt att staten ska berätta för ett privatägt börsbolag vem som ska sitta i styrelsen. Men om vi alla är överens om att det är ett problem och att utvecklingen går för långsamt, varför händer då ingenting?

För att få till en förändring måste näringslivets ledare alltså börja med att reflektera över sitt eget beteende.

- När jag insåg att jag hade lättare att identifiera begåvade killar insåg jag att det var ett problem. Då tog jag hjälp av folk som kunde uppmärksamma mig på begåvade tjejer. Då insåg jag att det fanns massa begåvade tjejer som jag inte hade sett. Så det bygger på ett personligt mod att erkänna att man inte är 100 procent jämställd i rekryteringsprocessen.

- Jag tror alla ledare måste vara ödmjuka och erkänna vilka brister man har. Och jag insåg bristen att jag inte var duktig på identifiera duktiga tjejer. Vågar man erkänna det är det rätt lätt att åtgärda det.

Rikard Josefson är medveten om att hans bransch knappast andas jämlikhet. Jämställdhetsfrågan om kvinnor på ledande befattningar lyfts upp med jämna mellanrum, men dör ut lika snabbt. Vissa frågor har dock inte ens kommit upp till ytan.

- Det här är bara första steget. Vi har 20 procent av svenskar med utländsk bakgrund. De lyser ännu mer med sin frånvaro på ledande befattningar, säger Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank.