Arbetsrätt

DO vill ha fler aktörer

Agneta Broberg Foto: Maja Suslin / Scanpix

Möjligheterna att driva diskrimineringsmål behöver förbättras. Mer resurser till fler kan vara en väg, tror DO Agneta Broberg.

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen vill att regeringen tillsätter en utredning som ska ge konkreta förslag till hur fler ska kunna hävda sina rättigheter i domstol. Diskrimineringslagen är en civilrättslig lag, vilket innebär att det är i första hand den som anser sig ha blivit diskriminerad som själv ska driva sitt ärende.

Agneta Broberg skriver i en debattartikel i SvD att hon tycker att utvecklingen för att hindra negativ särbehandling går för långsamt. Hon anser att fler aktörer än hittills borde driva diskrimineringsmål. Den lagändring som ger ideella föreningar möjlighet att driva diskrimineringsmål har ännu inte fått det genomslag som behövs.

DO pekar på goda erfarenheter från Kanada, USA, Storbritannien och Nederländerna av kombinationer av starka myndigheter och starka aktörer i det civila samhället. Därför vill hon att regeringen bestämmer att en processfond, som ska kunna bekosta att enskilda eller föreningar får tvister prövade rättsligt, skapas.

Hon vill också att villkoren för antidiskrimineringsbyråer förbättras, att rättshjälpssystemet förstärks, att rättsskyddet förbättras och att reglerna för rättegångskostnader ses över.