Arbetsrätt

Dyra tvister ska förhindras

Tvister om uppsägningar är alltför dyra för arbetsgivarna. Därför vill regeringen hitta nya sätt att betala lönen för uppsagda som inte godtar att de blivit av med jobbet. Professor Jonas Malmberg får ett år på sig för att föreslå hur det ska gå till.

Publicerad

I dag får den arbetsgivare som sagt upp en anställd som inte anser att det funnits saklig grund för uppsägningen betala henne eller honom lön under tiden som tvisten pågår. Regeringen vill få förslag till hur arbetsgivarnas kostnader kan minska i den här situationen.

I utredningsdirektiven ges exempel på det som Jonas Malmberg ska undersöka. Han ska se om anställningsskyddslagen ska ändras, om reglerna för förhandlingar kan bli mer effektiva och om domstolsprocesserna kan gå fortare. Dessutom ska han ge alternativ till att arbetsgivaren betalar lönen till den uppsagda under tiden tvisten pågår. Utgångspunkten ska vara att den uppsagda inte ska drabbas ekonomiskt av att ifrågasätta sin uppsägning.

Jonas Malmberg ska också undersöka hur de här frågorna har lösts i andra länder.

Han ska analysera konsekvenserna av sina förslag utifrån hur de påverkar antalet tvister, arbetsmarknadens parters roll, anställningstryggheten, sysselsättningen och arbetsgivarnas vilja att anställa. Hur förslagen slår mot stora respektive små arbetsgivare, ska han också analysera. Och särskilt hur de påverkar mindre privata företag.

Jonas Malmberg ska vara färdig med sina förslag den 28 september 2012.