Arbetsrätt

EU-domstolen: Då är det OK att förbjuda huvudduk

På arbetsplatsen i Belgien fanns det en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler. Foto: Alamy

Interna regler på arbetsplatsen gör det möjligt för en arbetsgivare att förbjuda någon att bära muslimsk huvudduk på jobbet - utan att fällas för diskriminering. Det konstaterar EU-domstolen i dag i ett belgiskt fall.

Publicerad

Domen får nu betydelse för de fall som Diskrimineringsombudsmannen, DO, kommer att driva i framtiden:

– Vi har väntat ganska länge på de här avgörandena, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, till P1-morgon.

Det aktuella fallet i Belgien gäller en kvinna som arbetade på ett företag som hyrde ut receptionstjänster till företag och där det fanns en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler, skriver TT.

Läs också:

I ett annat fall från Frankrike, med en kvinnlig ingenjör på en konsultfirma, konstaterar domstolen samtidigt att det inte räcker med att hänvisa till en kunds önskemål eller klagomål för att avskeda en arbetstagare som vägrat ta av sig huvudduken.

I det fallet konstaterar EU-domstolen att det skulle kunna vara rätt att avskeda kvinnan om det fanns befogade interna regler om neutral klädsel - något som man nu uppmanar det franska rättsväsendet att utreda i det berörda fallet, skriver TT.