Arbetsrätt

Fälls för grovt mutbrott – får två årslöner

Vd:n för Egnahemsbolaget, Olle Lundgren, fälls för grovt mutbrott i den första domen i Göteborgshärvan. Han döms till sex månaders fängelse. Samtidigt får han sparken från jobbet och får två årslöner i avgångsvederlag.

Publicerad

Den första domen i muthärvan i Göteborg föll i går, torsdag. Olle Lundgren fälls för att ha tagit emot 23,8 ton tegel vid årsskiftet 2002/2003 till sitt privata villabygge av företaget Wienerberger. Det enda han betalade för var frakten.

Enligt tingsrätten gav Wienerberger bort teglet till Olle Lundgren, som då var teknisk chef på det kommunala bostadsbolaget Poseidon, för att bolaget skulle få en förmånlig behandling i kommande upphandlingar.

Åklagare Nils-Eric Schultz har uppskattat värdet på teglet till cirka 85 000 kronor. Tingsrätten justerar dock värdet till cirka 51 000 kronor och dömer Olle Lundgren att betala tillbaka den summan till staten.

Olle Lundgren har själv förnekat brott. Han har medgett att han har tagit emot teglet men att han har betalat för det. Under rättegången uppgav han att han fick köpa teglet för ett väldigt bra pris, han trodde att han betalade cirka två kronor per tegelsten. Men det är inte ovanligt att få upp till 50 procents rabatt inom byggbranschen, sa han till domstolen, och trodde inte att han blev särskilt gynnad på grund av sin position på Poseidon.

Men Wienerbergers representant i Västsverige berättade för rätten att de gav bort teglet för att få hjälp av Olle Lundgren som beställare i framtida upphandlingar.

Tingsrätten fäster stor tilltro till Wienerbergers representant, och fäller Olle Lundgren för grovt mutbrott. Som påföljd får han minimistraffet eftersom tingsrätten har tagit hänsyn till den omfattande publicitet han har utsatts för och att han sannolikt kommer att förlora sin anställning som vd på bostadsbolaget Egnahemsbolaget.

Olle Lundgren tycker att domen är ”helt galen”.

– Jag anser att jag är oskyldig. Jag kan inte i min vildaste fantasi få det här till ett grovt mutbrott. Jag har ringt upp och beställt tegel, jag kan inte förstå hur jag ska göra på annat sätt. Jag måste få köpa vilket tegel jag vill, säger Olle Lundgren till Byggvärlden.

Finns det någon anledning för dig att vara självkritisk?

– Nej, jag tycker inte jag kunde ha gjort på något annat sätt.

Hur mår du?

– Det är klart att det är tufft det här, både för mig och omgivningen. Men jag har bestämt mig för att det här ska inte knäcka Olle, säger han.

Olle Lundgren och hans advokat, Anders Munck, har redan beslutat att de ska överklaga domen.

– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man kan bedöma en gärning som tingsrätten uppskattar värdet av till 51 000 kronor att utgöra ett grovt brott. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man kan döma någon till fängelse för ett brott som begicks för nio år sedan och föranleder att den misstänkte förlorar sitt arbete, säger Anders Munck.

Redan dagen före den fällande domen, i onsdags, meddelade Egnahemsbolagets styrelse att de ger Olle Lundgren sparken.

– Både vi och vår förra vd är belastade av historien oavsett om det blir friat eller fällt. Ovanpå det får man lägga risken för en lång utdragen rättsprocess. Det räcker för oss att fatta beslut. Vi behöver ha en ny vd på plats, säger Pelle Berglund, styrelseordförande i Göteborgs Egnahems AB.

Sedan oktober 2010 har Olle Lundgren varit tillfälligt ersatt på vd-posten av Matz Torgeby. Men under polisutredningens gång har Olle Lundgren fortsatt att jobba med annat inom Egnahemsbolaget.

– Det här har varit en process. Från början var det en förundersökning som många bedömde skulle läggas ner, sedan kom åtalet och rättegången. Efter rättegången har vi haft samtal och beslutet har växt fram att vi måste skilja Olle Lundgren från sin anställning, säger Pelle Berglund.

När Olle Lundgren nu får sparken kommer han att få två årslöner i avgångsvederlag, totalt cirka 1,9 miljoner kronor. Avgångsvederlaget betalas bara ut så länge Olle Lundgren inte har en ny inkomst.

Fotnot: Anledningen till att ingen från Wienerberger åtalades för bestickning är att brottet har preskriberats.