Arbetsrätt

Förskollärare får 30 000 efter föräldraledighet

Förskolläraren var föräldraledig flera år i följd. Då nekades hon löneförhöjning av Uppsala kommun. Nu får hon 30 000 kronor i ersättning efter att DO kommit överens med arbetsgivaren.

Publicerad

- Det är skönt att det här är över nu, säger förskolläraren till Lag & Avtal.

Förskolläraren gick på föräldraledigt 2007 och har sedan dess fått tre barn i tät följd. I slutet av 2010 visste hon att det skulle bli en lönerevision, men i lönespecifikationen lyste löneökningen med sin frånvaro. När förskolläraren kontaktade chefen för att fråga varför fick hon beskedet att hennes lönehöjning skulle bli noll kronor. Förskolläraren nöjde sig inte med det svaret. Hon hade fått reda på att kollegor både fått ett generellt lönepåslag och ett extrapåslag på några procent som gjorde att de totalt höjde sina löner med runt 2 000 kronor. Det gällde även de som var eller hade varit föräldralediga, menar förskolläraren.

- Och jag visste ju vad föräldraledighetslagen säger, säger hon.

Enligt föräldraledighetslagen får en arbetsgivare inte missgynna en arbetsstagare av skäl som har samband med föräldraledighet när löne- och andra anställningsvillkor tillämpas. Förskolläraren fick det generella lönepåslaget, men först efter upprepade kontakter med sin arbetsgivare. Det extra påslaget fortsatte arbetsgivaren säga nej till. Motiveringen var att lönesättningen är individuell och grundar sig på vad medarbetarna gjort under det senaste året. Eftersom förskolläraren hade varit ledig under flera år tyckte chefen, som var ny, inte att hon kunde göra någon sådan bedömning.

- Hon hade inte sett mig i tjänst. Men jag tyckte att hon kunde prata med tidigare kolleger om hur jag jobbar. Då fick jag veta att de inte längre jobbade kvar, säger förskolläraren.

I februari 2011 anmälde förskolläraren arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO eftersom hon ansåg att hon blivit diskriminerad i lönesättningen på grund av sin föräldraledighet. I samband med det gick Uppsala kommun med på att betala ut även det extra påslaget, som hon fick retroaktivt.

DO ville ändå driva ärendet och stämma kommunen för brott mot föräldraledighetslagen för att förskolläraren fått kämpa för sin lönehöjning. Om hon inte hade gjort det skulle den uteblivna löneökningen ha påverkat föräldrapenningen och den framtida löneutvecklingen, menade DO, som yrkade 40 000 kronor i skadestånd till förskolläraren.

Nu har kommunen och DO förlikats och stämningsansökan dragits tillbaka. Enligt överenskommelsen får förskolläraren 30 000 kronor i ersättning. Hon planerar att komma tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten och tycker att det känns skönt att historien nu är över. Men hon hade velat få en ursäkt av sin arbetsgivare för det som hänt.

- Det är inte roligt att vara föräldraledig när man hela tiden måste fundera på hur det ska bli med lönen. Att man får en ny chef ska inte vara någon orsak till att man blir annorlunda behandlad, säger hon.

Uppsala kommun valde att gå med på en förlikning trots att kommunen fortfarande anser att förskolläraren inte blev diskriminerad på grund av föräldraledigheten.

Enligt förhandlingschefen Anna Lind hamnade hon efter i löneutvecklingen för att hon inte är med i något fack och hade varit borta så länge. Den som inte är med i facket kan inte heller hänvisa till kollektivavtalet för att kräva ut lön som följer av avtalet.

- Förskolläraren hade tidsmässigt hamnat efter i löneutvecklingen precis som andra oorganiserade. Men frågan om vad man har rätt till när det gäller individuell och differentierad lön som oorganiserad och föräldraledig är väldigt intressant. Det hade vi velat resonera mer kring, säger Anna Lind.