Arbetsrätt

GS Facket vann i AD
– men får lågt skadestånd

GS Facket vann i Arbetsdomstolen i går. Celest Paper Klippan bröt mot MBL och turordningen i Las när bolaget sade upp fem anställda. Men domstolen sätter ned det allmänna skadeståndet kraftigt.

Publicerad

GS Facket hade krävt 100 000 kronor i allmänt skadestånd för bolagets brott mot förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen och mot turordningen i anställningsskyddslagen. Celest Paper Klippan hade sagt upp fem anställda på grund av arbetsbrist utan att avvakta den centrala förhandlingen. Dessutom hade en av de uppsagda varit anställd längre än en annan person som fick vara kvar.

Arbetsdomstolens dom gör klart att bolagets skäl till att säga upp innan förhandlingarna var avslutade inte höll. Domstolen kommer också fram till att den förfördelade hade tillräckliga kvalifikationer för det jobbet som den senare anställda fick behålla. GS Facket vinner målet, men får bara en liten del av det krävda beloppet i allmänt skadestånd.

Bolaget hade krävt att det allmänna skadeståndet skulle jämkas till noll, bland annat på grund av fackets agerande under förhandlingarna. Arbetsdomstolen konstaterar att bolaget faktiskt deltagit i två lokala förhandlingar, både om arbetsbristen och om vilka som skulle sägas upp för att nå fram till en avtalsturlista. I den förhandlingen drev de lokala fackliga representanterna, på ett anmärkningsvärt påstridigt sätt, kravet att en kvinna trots sin långa anställningstid skulle tillöra dem som sades upp enbart därför att hon inte var fackligt ansluten. De vidhöll sedan det argumentet även när bolaget klargjorde att man ansåg klubbens inställning osaklig och diskriminerande.

Det är mot den bakgrunden förståeligt att bolaget såg ytterligare förhandlingar som meningslösa, skriver Arbetsdomstolen och bestämmer skadeståndet till 15 000 kronor.