Arbetsrätt

Kampen om heltiden

Gunilla Lind, anställd på Akademibokhandeln i Nordstan i Göteborg, berättar att stämningen i butiken är nedstämd efter beskedet om förkortade arbetstider. Foto: Stefan Edetoft
Peter Persson

Akademibokhandeln gör om heltider till deltider i flera av landets butiker. Nu gör facket allt för att rädda heltiderna. <br/>– Vi har en annan syn än arbetsgivaren på vad yrket innebär, säger Peter Persson, ombudsman på Handels avdelning i Göteborg.

Publicerad

Akademibokhandeln vill sänka tjänstgöringsgraden för att bättre kunna anpassa personalstyrkan efter kundtillströmningen. Facket är emot planerna och försvarar heltiderna. Man vill hellre tillämpa turordningsreglerna för att så få som möjligt ska drabbas. Att dra ner på tjänstgöringstiden leder inte till några vinster, menar facket.

– Personalen har mer att göra i en butik än att bara sälja. Varor ska ut i hyllorna och det krävs en viss kunskap om böckerna för att kunna jobba i butikerna. Det är ju kompetensen och utbudet som lockar kunder, säger Peter Persson som håller i de centrala förhandlingarna för Handels i Göteborg.

Bo Holmberg, affärsområdeschef för Akademibokhandeln, ser sänkt tjänstgöringsgrad som ett bättre alternativ till att säga upp personal på grund av arbetsbrist.

– Det är ingen hemlighet att vi gjorde ett dåligt ekonomiskt resultat 2010 på grund av förändringarna som skett i branschen.

Enligt Bo Holmberg sköts många av de administrativa sysslor som butikspersonalen tidigare gjorde nu centralt.

Och med tanke på de utökade öppettiderna tycker han det är orimligt att ha fler anställdi tjänst på tider när det är minst kunder och mindre personalstyrka när det är som mest att göra. Exempelvis vid lunchtid och på kvällar och helger. Då vill företaget kunna ta in fler.

– Det är väldigt svårt att bemanna på ett bra sätt med bara heltidspersoner, säger Bo Holmberg.

Parterna har i skrivande stund inte kunnat enas om butikerna i Göteborg .

Handels har länge drivit frågan om rätt till heltid. Det som nu sker på Akademibokhandeln går i stick i stäv med den ambitionen. Förbundet driver två andra fall i AD som rör deltidsanställda på butikskedjorna Kick’s och Polarn och Pyret.

På Kick’s fick deltidsanställda, som anmält att de ville ha fler timmar, inte någon utökad sysselsättningsgrad. I stället anställdes en annan person. Det är ett brott mot både Las och kollektivavtal, hävdar Handels.

På Polarn och Pyret fick personen med längst anställningstid sin arbetstid kortad från 35 till 25 timmar. De tio timmarna lades på en annan person.

– Vi vill att AD reder ut om arbetsgivarna genom att hävda omorganisation kan runda både turordningsregler och anställningsskydd och neka deltidare att gå upp i tid trots att det finns tid som de skulle kunna få, säger Jannika Fahlander, ombudsman vid Handels förbundskontor i Stockholm.

AD-dom: Omorganisationen gick före företrädesrätten

Paragraf 25 a:

en deltidsanställd arbetstagare som anmält till sin arbetsgivare att han eller hon vill ha en anställning med högre sysselsättningsgrad, dock högst heltid, har företrädesrätt till en sådan anställning – om arbetsgivaren behöver just den arbetskraften. Den deltidsanställde måste även ha tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna. Om arbetsgivaren har flera driftsenheter, gäller företrädesrätten anställning inom den enhet där arbets tagaren är sysselsatt på deltid.

  • Handels stämde Nilson Group AB i Varberg 2008 när en deltidsanställd kvinna i en av företagets affärer i Malmö ville arbeta mer än 24 timmar i veckan och inte fick det. Trots att kvinnan hade uppgett för arbetsgivaren att hon ville ha mer tid drog arbetsgivaren in en tjänst när en av medarbetarna slutade i butiken. Syftet med omorganisationen var att dra ner kostnaderna samt att öka delaktigheten.
  • Enligt AD är rätten för deltidsanställda att få fler timmar något motsägelsefull. Reglerna ska inte styra hur arbetsgivaren organiserar sin verksamhet, samtidigt ska arbetsgivaren, när han behöver mer arbetskraft, ta hänsyn till deltidsanställdas krav på fler timmar.
  • I det här fallet kunde inte arbets-givaren samtidigt organisera sin verksamhet som han ville och tillmötesgå den deltidsanställda kvinnas krav på fler timmar. Arbetsdomstolen kom fram till att företagets rätt att organisera sin verksamhet vägde över kvinnans rätt.
  • Dom nr 9/2009.