Arbetsrätt

Kommunal till attack mot Vilda Västern-fasoner i Visby

Först ska mannen ha beordrats att arbeta sju dagar i veckan och mer än 14 timmar per dag på vardagarna. Sedan fick han inte den avtalade lönen. När han krävde att få ut sin lön ska bolagets ena direktör ha brutit sig in hos honom och hotat med våld.

Publicerad

Kommunalarbetareförbundet stämmer Tatan AB i Visby till Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

En medlem i Kommunal tillsvidareanställdes den 15 maj 2011 på restaurang Elit i Visby för att diska, städa, servera och arbeta i kassan. Den avtalade lönen var 17 500 kronor i månaden för heltid. Men han ska enligt mannen själv ha beordrats att arbeta mer än heltid. Han ska ha fått arbeta på veckans alla dagar, och på vardagarna mer än 14 timmar per dag. Men han fick ingen lön alls förrän i augusti och då bara 10 000 kronor. I oktober 2011 fick han ytterligare 2 500 kronor insatt på sitt bankkonto.

I stället fick han hanka sig fram med dricks och lån, han bodde tidvis i sin bil som stod parkerad nära restaurangen och mat fick han på jobbet. I slutet av oktober gjorde mannen flera påstötningar för att få ut sin lön, men ska då ha fått höra att han skulle gå därifrån. Han insåg att han inte skulle få ut vare sig föregående eller kommande löner och att bolaget inte ville ha honom kvar på grund av att han krävde att få ut sin lön.

Han vände sig då till sin fackförening, som skickade ett kravbrev till bolaget den 9 december. Den 12 december sökte den ena av bolagets direktörer upp honom i hans lägenhet i Roma. Mannen blev mycket rädd och öppnade inte dörren. Dagen efter vid tiotiden på kvällen kom direktören och en av de anställda tillbaka, ska ha forcerat den låsta dörren och tågat in i lägenheten där han låg och sov.

Chockad tog mannen fram sin mobil och försökte ringa polisen, men direktören ska ha hindrat honom och tagit hand om mobilen. Enligt uppgift ska direktören ha haft med sig en kabel och sagt att han skulle binda mannen och ta med honom till skogen och ge honom stryk om han inte skrev på ett papper om att han fått ut sin lön. Mannen vägrade, varpå direktören ska ha satt kabeln runt halsen på honom. Han lyckades dock knuffa sig fri och hoppade barfota endast iklädd shorts och T-shirt ut genom fönstret på andra våningen.

På vägen utanför huset lyckades mannen stoppa en långtradare. Chauffören ringde polisen och stannade kvar tills polisen kom. Chauffören såg också direktören och den andra personen lämna huset i bilen. Polisen skjutsade sedan mannen till sjukhuset för behandling. Han hade i fallet från fönstret skadat ena knäet och ena handen och fick stanna på sjukhuset till nästa dag. Efter detta flyttade mannen från Gotland.

Kommunal kräver nu bolaget på 200 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen och lika mycket för egen del för föreningsrättskränkning. Förbundet kräver också 50 000 kronor i allmänt skadestånd för att bolaget vägrade förhandla.