Arbetsrätt

Krokomfallet: HD prövar inte självmordsdom

Riksåklagaren överklagar nu Krokom-domen till Högsta domstolen. Han anser att de två cheferna på ett närmast flagrant sätt har låtit bli att göra det som de är skyldiga att göra. Foto: Magnus Werme/TT-Bild

Högsta domstolen har bestämt att inte pröva hovrättens friande dom mot cheferna i Krokoms kommun.

Publicerad

Riksåklagaren ville att HD skulle pröva den uppmärksammade domen efter en socialsekreterares självmord. Tingsrätten ansåg att det fanns ett straffbart samband mellan socialchefens respektive enhetschefens oaktsamhet och självmordet. Men hovrätten friade dem. Riksåklagaren ansåg att det var viktigt att HD skulle pröva vilket ansvar arbetsgivaren har, eftersom allt fler blir sjuka på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön.

Åklagaren ansåg också att det var i hög grad sannolikt att cheferna hade kunnat förhindra självmordet om de hade följt reglerna i arbetsmiljölagstiftningen.

Men Högsta domstolen har nu fattat beslutet att inte ge prövningstillstånd. Domstolen motiverar inte beslutet, utan skriver bara att det krävs antingen att prövningen är av vikt för rättstillämpningen eller att det finns så kallade synnerliga skäl.