Arbetsrätt

Lex Laval historia: – Det är en seger för alla som tror på kollektivavtal

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO. Foto: LO

Med röstsiffrorna 167 för och 116 emot förpassade riksdagen Lex Laval till historien. Beslutet innebär att svenska fackförbund får rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft som inte har svenska kollektivavtal.

Publicerad

– Det är en seger för alla som tror på kollektivavtal och starka parter på arbetsmarknaden. Det är ett viktigt steg mot likabehandling på svensk arbetsmarknad, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv ser däremot beslutet som ett stort steg bakåt för den svenska modellen.

– Utstationering förekommer i de flesta branscher och möjligheterna till samarbete med utländska tjänsteutövare är viktiga för både den privata och offentliga sektorn. Att försvåra det leder till ökade kostnader och att vissa arbeten blir försenade eller inte kan utföras alls, säger Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv i en kommentar.

Det var en majoritet av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som röstade igenom beslutet. Medan de borgerliga allianspartierna röstade emot. 65 riksdagsmän var frånvarande.

Läs mer: I dag fälls avgörandet om lex Laval i riksdagen