Arbetsrätt

Lex Laval kan rivas upp

Snart kan Lex Laval rivas upp. Sverigedemokraterna stöttar de rödgröna i arbetsmarknadsutskottet om krav på lagändringar.    

Publicerad

Laval-frågan är högprioriterad för Socialdemokraterna. Tillsammans med Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har partiet lyckats få majoritet i utskottet för att regeringen ska tillsätta en utredning om Lex Laval. Utskottsmajoriteten vill att de lagändringar som gjorts ses över. Särskilt dem som rör när det ska vara tillåtet att vidta fackliga stridsåtgärder för personer som är utstationerade i Sverige

Sverigedemokraterna och de rödgröna varnar för att de svenska kollektivavtalen inte kan hävdas som lagen ser ut i dag. De uppmanar regeringen att presentera utredningen senast den 1 september nästa år. 

Men utskottsledamöterna från regeringspartierna håller inte med om att en ny utredning bör göras. De utesluter inte att reglerna kan behöva ses över i framtiden, men menar att utskottsmajoritetens krav kan leda till en begränsning av den fria rörligheten. 

Sverigedemokraterna och de rödgröna vill även att regeringen tar nya initiativ i EU. Detta för att se till att utstationeringsdirektivets regler tolkas som ett golv – inte som ett tak för löne- och anställningsvillkor som kan krävas av de utländska företagen. 

Ett annat krav från utskottsmajoriteten är att Sverige ratificerar ILO-konvention 94, som innebär att offentliga myndigheters upphandlingar ska innehålla villkor som garanterar arbetare löner och arbetstid.