Arbetsrätt

LO satsar på jämställda löner

Foto: Colourbox

Nu är det bestämt. LO-förbunden samordnas runt tre krav; jämställdhetspott, att visstidsanställningar inte ska kunna radas på varandra och bättre försäkringar vid sjukdom och olyckor. Hur stort lönekravet ska vara beslutas nästa måndag.

Publicerad

– Vi har god tillväxt men vi har en arbetslöshet på sju och en halv procent. Vi ska ta vårt ansvar, men vi ska ha vår beskärda del av löneutrymmet, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin när hon inledde representantskapsmötet.

Representantskapet är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna. Det träffas två gånger om året och består av 100 ledamöter. På måndagseftermiddagen när LO-styrelsens förslag till samordning inför avtalsförhandlingarna skulle avhandlas var 93 ledamöter närvarande.

Wanja Lundby-Wedin talade också om vikten av att inte låta sig påverkas av Svenskt Näringslivs massiva kampanj mot låglönepotter.

– Vi ska visst se till att få jämställda löner. 75 procent av LO-medlemmarna tycker att löneskillnaderna är för stora och 83 procent tycker att kvinnorna har för låga löner.

Avtalssekreterare Per Bardh beskrev styrelsens förslag, och talade om vikten av att hålla ihop. Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund tog sedan ordet:

– Vi har diskuterat i avtalsrådet sedan i våras inte minst om hur jämställdhetspotten ska se ut.

En undersköterska tjänar 21 262 kronor i månaden, en barnskötare 20 390 kronor, fortsatte hon. Båda grupperna har treårig gymnasial utbildning för sitt arbete liksom verkstadsarbetaren som tjänar 3 000, 3 500 kronor mer. Dessutom har verkstadsarbetaren heltid vilket oftast inte undersköterskan har. Hon påpekade också att Sveriges Kommuner och Landsting har 28 procent visstidsanställda.

– Hela samordningsförslaget har ett jämställdhetsperspektiv som vi ställer oss bakom. Jag yrkar att det antas, avslutade Lenita Granlund.

Handels Susanna Gideonsson uttalade också sitt förbunds stöd för styrelsens förslag, men påpekade att det inte får vara tomma ord.

– Gemensamma krav är bra bara alla orkar hålla i dem.

Men Transports Anders Berg ifrågasatte just jämställdhetspotten, att den skulle baseras på en tredjedel av de berörda anställda.

– Om vi ska dela upp lågavlönade kvinnor i tredjedelar då kommer det att ta tid att nå jämställdhet.

Hans förslag att ta bort talet om en tredjedel vann dock inte gehör, utan LO-styrelsens förslag röstades igenom.

Tanken bakom en tredjedel är att inte alla inom de kvinnodominerade grupperna är undervärderade eller värdediskriminerade, förklarade GS-fackets avtalssekreterare Tommy Andersson efteråt.

Kommunal till exempel anser inte att alla inom deras kvinnodominerade avtalsområden som tjänar mindre än ett visst belopp är värdediskriminerade, men att ungefär en tredjedel är det. Att bestämma siffror för det beloppet och för vad förbunden kommer att kräva i löneökningar och för hur mycket lägstalönerna ska öka fick LO-styrelsen mandat till att göra nästa måndag.