Arbetsrätt

Morgan Johansson vill tillmötesgå Spotifys krav

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nyligen avvisades en av Spotifys bästa utvecklare efter flera års arbete i Sverige, och ett tiotal lever i ovisshet på grund av administrativa missar: – Vi måste ändra regelverket, för det här är inga bra regler, säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, enligt Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

Spotifys grundare Martin Lorentzon, vill enligt Ekot inte ställa upp på intervju. Men han har skrivit till regeringen och riksdagens socialförsäkringsutskott för att berätta hur bolaget drabbas hårt av Migrationsverkets rättspraxis.

”Det är ett enormt avbräck för oss och Sveriges rykte som land där man kan driva framgångsrika teknikbolag är hotat”, skriver Martin Lorentzon i breven.

Läs också:

Som Lag & Avtal tidigare berättat har musikföretaget Spotify till exempel missat att teckna tjänstepension för vissa anställda före september 2013. Migrationsverkets tolkning av rättspraxis är att misstag av det slaget kan leda till att den anställdes arbetstillstånd dras in – och att personen utvisas.

– Även handläggningstiderna måste kortas. Vi har gett Migrationsverket i uppdrag att effektivisera handläggningarna, som förhoppningsvis redan under våren kommer att leda till betydande förändringar, säger Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till 8till5.

Han utesluter inte heller fler insatser:

– I en utredning från december i fjol, som bland annat hade med ett förslag om självrättelse, har det kommit in en hel del andra remissynpunkter. Dessa idéer ska vi nu titta igenom och se om det finns några förslag som lämpar sig för förändringar framöver, säger Mikael Damberg och fortsätter:

 – Det är mycket prioriterat. Det handlar om företag som utökar sin verksamhet i Sverige. Som exempelvis Massive Entertainment (Malmöbaserat spelutvecklingsföretag: reds anmärkning) som köper ett helt kvarter i Malmö och behöver anställa hundratals människor. Då måste hela processen fungera så smidigt som möjligt.

– Jag är beredd att se på remissvaren och att överväga om vi ska göra några förändringar i förslaget, därför att jag vill också naturligtvis att företag som Spotify och andra kan känna en trygghet kring hur de som kommer utifrån till deras företag behandlas. Ett lagförslag kommer till våren, säger Morgan Johansson, till Ekot.

Per Tryding, vice vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren, anser enligt 8till5 att ärendet brådskar:

– Det är verkligen skarpt läge och viktigt att fixa detta nu. För om vi missar affärerna idag kanske vi inte är med i nästa upphandling. Detta vet bland annat Massive Entertainment. Det gäller för bolaget att leverera nu för att även få nästa kontrakt, säger PerTryding.