Arbetsrätt

Ny rapport: En av tio är visstidsanställd mer än fem år

TCO kommer nu med ytterligare fakta så att EU-kommissionen ska kunna väcka åtal mot Sverige för brott mot EU:s regler om skydd för visstidsanställda: 65 000 människor har arbetat på olika korta anställningar hos samma arbetsgivare i mer än fem år.

Publicerad

- Visstidsanställningar behövs och är ofta en väg in på arbetsmarknaden. Men att 65 000 människor har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare på olika korta anställningar visar att visstidsanställningar missbrukas. Det vill vi förhindra, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO i ett pressmeddelande.

TCO har låtit Novus Opinion fråga 1 125 visstidsanställda mellan 18 och 65 år om hur länge de varit visstidsanställda hos sin nuvarande arbetsgivare. Elva procent av dem svarade att de varit hos sin arbetsgivare fem år eller längre. Mot bakgrund till att det finns 639 400 visstidsanställda i Sverige enligt SCB:s arbetskraftsundersökning i maj 2013 motsvarar det 65 000 individer. TCO har skickat undersökningsresultatet till Bryssel.

- Undersökningens resultat är ett konkret bevis för att den svenska lagstiftningen tillåter missbruk, säger Samuel Engblom, chefsjurist hos TCO.

Han hoppas att EU-kommissionen när den tagit del av undersökningen ska ha tillräckligt på fötterna för att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen.