Arbetsrätt

Okej placera om hotelldirektör till diskare

Hotelldirektören omplacerades till diskare. Han protesterade och hävdar att arbetsgivaren provocerade fram en uppsägning. Men tingsrätten går helt på hotellets linje.

Publicerad

Hotelldirektörens karriär på Grand i Lund började med en provanställning 2008. Tjänsten övergick till en tillsvidareanställning ett halvår senare. Men bara en kort tid därefter drabbades hotelldirektören av utmattningsdepression och sjukskrevs på heltid under ett år.

När han kom tillbaka ökade hans anställningsgrad successivt. Men hotelldirektören gick aldrig tillbaka till sina gamla arbetsuppgifter. I stället omplacerades han till disken och servisen med bibehållen lön. Hotellet såg omplaceringen som en del i en rehabiliteringsplan. Hotelldirektören omfattades som mellanchef av Las.

Men hotelldirektören uppfattade situationen helt annorlunda. Han hävdade i tingsrätten att arbetsgivaren aldrig velat ha honom tillbaka som hotelldirektör och att det inte heller upprättades någon rehabiliteringsplan för det. Omplaceringen var i själva verket bara en del i en process som syftat till att få honom att säga upp sig själv, menade han.

Vid ett möte med arbetsgivaren i april förra året lämnade hotelldirektören ifrån sig arbetstelefonen, datorn och passerkortet och lämnade hotellet. Hotelldirektören påstod att arbetsgivaren provocerat fram en uppsägning genom att han inte fick tillbaka sitt gamla jobb trots att han inte längre var sjukskriven.

Men Lunds tingsrätt gick helt på arbetsgivarens linje. I domen fastslås att hotelldirektören själv beskrivit att han hade svårigheter som begränsade hans möjligheter att klara flera arbetsuppgifter. Hotelldirektören förde regelbundet samtal med arbetsgivaren om hans arbetsförhållanden och hälsa. Tingsrätten anser därför att det inte går att säga att det inte funnits någon rehabiliteringsplan. Han erbjöds även att arbeta som hovmästare. Men efter att hotelldirektören talat med sin läkare gjorde han själv bedömningen att arbetsuppgifterna inte var lämpliga med hänsyn till den pågående rehabiliteringen.

Att hotelldirektören dessutom fick behålla sin lön på 42 695 kronor under hela rehabiliteringen talar också till arbetsgivarens fördel enligt domen. För tingsrätten framstår det som om hotelldirektören vid det sista mötet med arbetsgivaren planerade att ställa ett ultimatum om sin anställning eftersom han fortfarande fick jobba i disken - trots att han var friskförklarad. Mötet hölls bara sju dagar efter att hotelldirektörens sjukskrivning var över.

Tingsrätten ser inget konstigt med att arbetsgivaren ställd inför ultimatumet inte genast erbjöd honom att återgå till sitt gamla jobb. Mötet hölls dessutom så kort tid efter att hotelldirektören hade friskförklarats enligt domen.

Hotelldirektören hade yrkat på ekonomiskt och allmänt skadestånd. Nu måste han i stället betala Grands rättegångskostnader på 200 000 kronor.