Arbetsrätt

Polis kände sig provocerad att säga upp sig

En kvinnlig polischef menar att hon provocerades till uppsägning av sina manliga chefer. Nu stämmer hon staten i Stockholms tingsrätt.

Publicerad

Den kvinnliga polischefen satt tidigare i en av ledningarna inom Rikskriminalpolisen, NOA. Hon menar att hon där utsattes för hånfulla kommentarer och osynliggörande. Hon anklagar sina manliga chefer för att ha hetsat henne att säga upp sig.

Enligt stämningsansökan kränktes hon bland annat inför andra medarbetare, utsattes för repressalier, bestraffningsåtgärder och ännu mer trakasserier, rapporterar Ekot.

Den kvinnliga polischefen ska ha fått en påtvingad ledighet. När hon kom tillbaka från den upptäckte hon att hennes rum var helt urstädat. Istället fick hon sitta i ett rum utan vare sig lampa eller internetuppkoppling. Hon erbjöds att arbeta som en sorts brevlåda åt cheferna, sköta inkommande mejl, i stället för att arbeta som den poliskommissarie och jurist hon var. 

Enligt stämningsansökan till Stockholms tingsrätt bottnade trakasserierna i att hon hade vågat föreslå saker som kunde förbättras i organisationen.

 "Jag fick betala ett högt pris för att jag satte ned foten i den här mycket mycket sjuka manskulturen" skriver kvinnan i stämningsansökan, enligt Ekot.

Före sommaren förra året var hon sjukskriven men ska ändå ha tvingats till ett möte på jobbet. Det gjorde att hon sade upp sig. Kvinnan anser att det var en så kallad provocerad uppsägning.

Läs också i Arbetarskydd: Poliser vågar inte kritisera