Arbetsrätt

Reinfeldt vill ha kvar turordning

Fredrik Reinfeldt Foto: Jessica Gow / Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inga planer på att avskaffa turordningsreglerna i Las. – Jag kan förstå att han tycker så om han är av uppfattningen att det är parternas ansvar, säger Peter Isling, presschef vid Svenskt Näringsliv.

Publicerad

Fredrik Reinfeldt kommenterar i dag i DN det faktum att flera ombud inför Moderaternas partistämma skrivit motioner om att turordningsreglerna i Las ska avskaffas. Folkpartiet och Centern har varit inne på samma linje.

Men Fredrik Reinfeldt säger till DN att han föredrar att fokusera på hur anställningsbarheten ska se ut för flera grupper framför att diskutera anställningstryggheten. 

– Mitt svar handlar om hur vi ska få in fler i arbete, inte hur vi ska få ut dem, säger han till Dagens Nyheter.

Svenskt Näringsliv välkomnar att det pågår diskussioner kring hur Las fungerar och anser att det i dag finns en politisk insikt om de problem som finns på arbetsmarknaden. Peter Isling tolkar Reinfeldts svar som att han som politiker inte vill gå in och förändra lagstiftningen eftersom det är parternas område.

– Vi tror fortfarande att vi kan komma överens mellan parterna om att förändra regelverket. Det är en förhoppning vi har, säger Peter Isling.