Arbetsrätt

Rektorn var privat på facebook

Rektorn lade ut några lättklädda bilder på sig själv på Facebook och gick med i grupper med namn som anspelade på sex. <br/>Då fick han sparken. <br/>– Men jag var hela tiden säker på att jag skulle vinna i rätten, säger Anders Karlsson, före detta rektor.

Publicerad
Trots konsekvenserna ångrar Anders Karlsson inte det han gjorde på Facebook. ”Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det här skulle kunna hända”, säger han. Foto: Lars-Henrik Andersson

Anders Karlsson har fortfarande kvar Facebooksidan som ledde till att han blev av med jobbet på Norrlands Entreprenörsgymnasium i Luleå för tre år sedan. Då hade han varit medlem på sajten i drygt ett år och hunnit bli medlem i mängder med grupper. Några av dem hade rubriker som ”50 reasons to have sex” ”Efter sex mys” och ”Oskuldsgruppen”. Anders Karlsson hade även lagt upp bilder i fotoalbum. På ett par av dem dansar han med bar överkropp, sitter på golvet med en uppknäppt skjorta och poserar utklädd till kvinna. När nyhetssajten 24 Nyheter fick nys om Facebookgrupperna blev han känd över hela landet som ”Facebookrektorn”.

– På nyhetssajten möttes jag av en maskerad bild på mig där jag såg skum ut. Där fanns även länkar i anslutning till artikeln om pedofili och skolpersonal som begått brott. En psykolog uttalade sig om min personlighet bara med utgångspunkt från artikeln. Hon kan ju inte ha varit någon riktig psykolog. Ingen gjorde någon kritisk analys av informationen. Den bara återpub­licerades.

Anders Karlsson valde själv att gå ut med namn och bild eftersom han var säker på att han inte gjort något fel. 

Men bara två dagar efter att artikeln pub­licerats blev han uppsagd utan att arbetsgivaren gjort någon egen utredning, med förevändningen att skolan var rädd om varumärket.

Anders Karlsson poängterar att de där Facebookgrupperna inte ens är på riktigt.

– Det är bara låtsasgrupper som inte har några aktiviteter.

Både tingsrätten i Luleå och Arbetsdomstolen kom fram till att uppsägningen saknade grund. Att bilderna skulle ha sexuell anknytning var inte särskilt tydligt. AD tyckte varken att negativ medierapportering kan vara grund för uppsägning eller att hans agerande på Facebook hade något med hans jobb att göra.

Anders Karlsson fick 100 000 kronor i allmänt skadestånd och kompensation för ytterligare 32 löner. Nu frågar han sig vad som hade hänt om domstolen i stället hållit med arbetsgivaren.

– Var skulle gränserna då dras för vad människor får göra på sociala medier? Jag hade ju bara lagt upp några skojbilder från en maskerad. Det var journalisterna som satte rubriken ”sexbilder”.

Anders Karlsson har inte gått tillbaka till sitt gamla jobb, trots segern i AD. Men han har hela tiden känt ett stort stöd från kolleger, elever och föräldrar.

Nu söker han nytt jobb och har redan varit på flera anställningsintervjuer som gäller arbetsledande befattningar.

– Ett bemanningsföretag som rekryterar åt kommunen tror att jag har goda chanser att få jobb som någon typ av förvaltningschef.

Trots konsekvenserna ångrar Ander Karlsson inte det han gjorde på Facebook.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det här skulle kunna hända.

Men arbetsgivarorganisationen  Almega sågar AD:s dom och menar att Anders Karlsson skadat skolan genom sitt agerande. Med en så framskjuten position borde han ha förstått att sexrelaterat material på Facebook kunde väcka medias intresse. Arbetsgivarna håller inte heller med om att hans agerande på Facebook inte hade med hans jobb att göra. De pekar bland annat på hans kontakter med eleverna på sidan och på att de kommenterat hans bilder där. 
Läs hela domen här: Dom 25/12

”Farbror Blå” blev av med jobbet på grund av bloggen

 Det är inte bara rektorn som blivit av med sitt jobb på grund av sin medverkan i sociala medier på nätet. En polis som bloggade på sin fritid avskedades. I bägge fallen ansåg Arbetsdomstolen att arbetsgivaren gjort fel.

 Polismannen avskedades för att han hade bloggat om livet som polis under pseudo­nymen Farbror Blå.

I bloggen berättade han i jagform olika historier från polisvärlden, som han själv benämnde som skrönor. Vissa av dem hade sexistiska inslag. Bloggen stängdes ner efter att innehållet uppmärksammades av kvällspressen.

 När det kom fram vem som stod bakom bloggen avskedades polismannen. Arbetsgivaren hävdade att polismannen gjort sig skyldig till grov tjänsteförseelse och att han hade brutit mot polisförordningens bestämmelser om hur polisen ska uppträda, alternativt mot anställningsavtalets lojalitetsplikt. Han anklagades också för att ha brutit mot regeringsformens  bestämmelser om att den som arbetar i offentlig verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen och iaktta saklighet och objektivitet. Men polismannen hävdade att han bara hade utnyttjat sin grundlagsfästa yttrandefrihet och att bloggen bara var en fritidssyssla. Innehållet bestod bara av fiktiva berättelser. AD gav honom rätt.

 Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor vid juridiska fakulteten i Uppsala kommenterade tidigare domen om polisen så här:  ”En viktig poäng i Arbetsdomstolens dom är att yttrandefriheten gäller även när yttranden leder till upprördhet och känslor av kränkning. Den är något man måste tåla, som domstolen skriver. Yttrandefriheten har en kostnad. Om den bara ska  omfatta det vi gillar så blir den meningslös. För välartade, konstruktiva och positiva yttranden behövs ju ingen ­yttrandefrihet.”