Arbetsrätt

SJ anklagades för diskriminering - fick rätt i AD

När SJ avslutade städavtalet med ISS blev städarna av med jobbet. Arbetsdomstolen anser att uppsägningarna var riktiga därför att det inte var fråga om övergång av verksamhet. SJ åldersdiskriminerade inte heller dem som sökte städjobben.

Publicerad

När tågstädningen togs över av SJ från ISS blev städarna som städat tågen av med sina jobb. Sedan fick de söka jobb hos SJ. Deras fackförbund Seko hävdade att SJ skulle ha tagit över dem.

Men Arbetsdomstolen anser inte att det inte var fråga om övergång av verksamhet eftersom merparten av de anställda inte togs över.

Seko hävdade att SJ åldersdiskriminerat städarna genom att inte ta över de anställda från ISS. Inte heller detta håller AD med om. SJ:s beslut att ta över städningen från ISS grundade sig på missnöje med städningen. SJ ville därför inte ta över de anställda, utan ha möjlighet att förändra organisationen av städningen.

Seko hävdade också att SJ åldersdiskriminerat en del av dem som sökt städjobben. Men AD kommer fram till att SJ värderat personliga egenskaper högre än städerfarenhet. De sökandes ålder har alltså inte bestämt urvalet och därmed har det inte varit fråga om åldersdiskriminering, anser domstolen.