Arbetsrätt

Sjuksköterskestudenter kräver höjda löner

Sjuksköterskestudenter som startat ett uppror i Stockholms landsting. De har samlat hundratals namn, sjuksköterskestudenter som kommer att vägra ta ett jobb där ingångslönen är under 24 000. Foto: Cecilia Larsson

Sjuksköterskestudenterna i Stockholm har tröttnat på låglönestämpeln. Nu gör de uppror för att höja ingångslönerna. - Vi accepterar inga erbjudanden under 24 000 kronor, säger Malena Unevik, 42, sjuksköterskestudent vid Röda korsets högskola i Stockholm.

Publicerad

Upproret började med en hemlig Facebook-grupp som startades av avgångsstudenterna på Röda korsets högskola. Den fick snabbt hundratals medlemmar från Stockholms alla tre sjuksköterskeutbildningar.

- Många tycker att det är läskigt att säga nej till jobb. Men det görs på bred basis. Engagemanget vi sett är helt fantastiskt. Det finns de som avböjt fem jobb, säger Malena Unevik som är initiativtagare tillsammans med Martin Szabo, Stefan Wrede, Karl Norefors, Josefin Thunman och ytterligare några klasskamrater. 

På Facebook-sidan finns ett dokument där studenterna fyller i vilka avdelningar de sökt jobb på, vilken lön de erbjudits och att de tackat nej. Ingen tackar ja till erbjudanden som är lägre än 24 000 kronor. De blivande sjuksköterskorna har hört att chefssjuksköterskorna i Stockholms läns landsting blivit tillsagda att inte erbjuda mer än 21 500 kronor. Men det mattar inte kampviljan. Tvärtom.

- Det gör oss bara ännu mer taggade, säger Martin Szabo.

Studenterna som går terminen under står redan redo att ärva kampanjen när initiativtagarna tar examen i januari nästa år.

- De kommer att vara ännu mer engagerade än oss eftersom vi har tidsbrist nu, säger Martin Szabo. 

En namnlista med 220 namn har redan lämnats till landstingsrådet Anna Starbrink (FP) på Stockholms läns landsting. Nu planeras det för en manifestation i de centrala delarna av Stockholm.

Malena Unevik ångrar inte valet att plugga till sjuksköterska - även om rådande löneläge gör att det lär dröja innan hon tar en anställning som det.

- Det är ett fantastiskt yrke som innebär möten med människor när de befinner sig i en sårbar situation.

Att yrket ses som ett kall kan ha legat löneutvecklingen i fatet tror hon. Enligt gällande avtal ska det vara differentierad lönesättning. Men statistiken skvallrar om att lönespridningen kunde vara bättre. Det finns gott om sjuksköterskor med 40 års erfarenhet som har en grundlön på 30 000 kronor konstaterar Malena Unevik. 

- Vi vill inte gå i pension med en sådan grundlön. Bland oss finns många 80-talister som är bättre på att se sitt eget värde än tidigare generationer. Jag är säker på att det går att få till en individuell löneutveckling för alla, säger hon.

Martin Szabo konstaterar att han hade mer betalt både inom militären och som cykelbud. Josefin Thunman tjänar redan mer som undersköterska. I alla fall om lönen blir högst 21 500 kronor. Enligt Vårdförbundets Stockholmsavdelning är det de stora sjukhusen som haft diskussioner om ingångslöner. Trots att det inte finns något som heter det i avtalet. Enligt förbundet har de lönerna legat någonstans mellan 20 500 och 21 500 kronor.

- Ute i kommunerna är nivåerna mer likt de studenterna vill ha, säger Gunilla George, vice avdelningsordförande för Vårdförbundets stockholmsavdelning.

Du som är betalande prenumerant kan läsa resten av artiklarna om vårdlöner här:

Så här gör du för att bli prenumerant