Arbetsrätt

SKL slår ifrån sig om sjuktalen: Det är inte värre hos oss

Eva Thulin Skantze är utredare på avdelningen för arbetsgivarpolitik, på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Foto: Thomas Carlgren

Hotet om lagförslag hade effekt. Innan deadline hade såväl den offentliga sektorns parter som det privata näringslivets förklarat för ministern vad de skulle göra för att minska sjuktalen.

Publicerad

– Att sjukfrånvaron är hög i kommunerna och landstingen behöver inte bero på att arbetsförhållandena där är värre än på andra ställen, säger Eva Thulin Skantze, som ansvarar för arbetet med avsiktsförklaringen hos Sveriges Kommuner och Landsting.

Sjukfrånvaron är hög bland kvinnor i hela landet, påpekar hon. Arbetsgivare med i huvudsak kvinnlig personal löper därför risk att få högre sjuktal.

– 80 procent av våra anställda är kvinnor. Dessutom är kommuner och landsting stora arbetsgivare och stora arbetsgivare har större sjukfrånvaro, säger Eva Thulin Skantze.

Den 1 juli 2017 ska, enligt avsiktsförklaringen, alla åtgärdsområden vara påbörjade. Det är det datum som medfinansieringen i det nu skrinlagda lagförslaget skulle ha startat.

– Vi har inte så höga sjuktal som kommunerna och landstingen. Vår utgångspunkt var att vidareutveckla det partsgemensamma arbete vi redan har inom exempelvis Prevent, säger Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Catharina Bäck.

Parterna inom staten lämnade in en avsiktsförklaring som konkretiserades under avtalsrörelsen, enligt OFR/S,P,O:s förhandlingsledare Åsa Erba Stenhammar. Det nya avtalet blev klart i början på oktober.