Arbetsrätt

Svenskt Näringsliv emot begränsade visstidsanställningar

TCO:s förslag att begränsa möjligheten att visstidsanställa skulle ha negativa effekter för företagen, de visstidsanställda och de arbetslösa. Det anser Svenskt Näringslivs Patrik Karlsson, som bland annat ansvarar för att reformera Las.

Publicerad

TCO har visat att 65 000 visstidsanställda har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare. Men att det skulle vara ett bevis för att den svenska lagstiftningen strider mot EU:s regler om skydd för visstidsanställda, tillbakavisas av Patrik Karlsson. Ingen vet när upprepade visstidsanställningar är ett missbruk enligt EU-rätten.

Han hänvisar till att EU-domstolen godtagit tretton på varandra följande vikariat under en elvaårsperiod därför att varje ny sådan anställning kunde motiveras på objektiva grunder. "Rättsfallen som vittnar om missbruk lyser med sin frånvaro."

Liksom TCO hänvisar Patrik Karlsson till SCB:s arbetskraftsundersökning och där framkommer det att var tredje visstidsanställd inte vill ha tillsvidareanställning, menar han.

Att begränsa möjligheten att visstidsanställa skulle göra att arbetsgivare låter bli att anställa. Tidsgränser skulle bara leda till att arbetsgivare som inte har möjlighet att tillsvidareanställa tvingas avbryta visstidsanställningen när den börjar närma sig tidsgränsen för den personen, skriver Patrik Karlsson.