Arbetsrätt

SVT stäms för att ha rundat fack

SVT lade ut produktionen av Dansbandskampen på ett tv-produktionsbolag – utan att först förhandla med Musikerförbundet. Nu stämmer förbundet SVT för brott mot medbestämmandelagen.

Publicerad

Musikerförbundet vill ha 400 000 kronor i skadestånd från SVT. Enligt stämningsansökan ska SVT varken ha informerat eller förhandlat med förbundet före beslutet att lägga ut produktionen av Dansbandskampen, som sändes i höstas, på Baluba Television AB. SVT ska efter en lokal förhandling med förbundet ha tagit ett särskilt beslut om att anlita produktionsbolaget  - utan att först avvakta den centrala förhandling som var dagen efter.

Yrkandet rör utläggningen av Danskampen 2010, men i stämningsansökan påpekar Musikerförbundet att SVT agerat på liknande sätt under säsongerna 2008 och 2009.

Musikerförbundet stämde i november 2009 SVT för kollektivavtalsbrott. Då menade förbundet att SVT begick avtalsbrott genom att betala musikerna för låg ersättning enligt gällande kollektivavtal. Enligt Musikerförbundet krävde Baluba Television att de skulle skriva på ett avtal i egenskap av företagare för att kringgå ersättningsnivåerna i kollektivavtalet. Enligt fackförbundet var ersättningsnivåerna till musikerna för låga även under säsongen 2010.

Mål:

A 47/11