Arbetsrätt

Syndikalister strejkade med uniformen på

Hur kan man säga att det här är MTR:kläder? frågar sig en strejkare med strejkvästen på. - Det finns heller ingen anledning för arbetsgivaren att ifrågasätta att vi har arbetskläder på oss. Genom att ha det upprätthåller vi också en hög säkerhet i fall något skulle hända, säger en strejkare. Foto: Jörgen Appelgren

Syndikalisterna strejkade i sina arbetsuniformer i Stockholms tunnelbana, trots förbud från arbetsgivaren. Solklart brott mot anställningsavtalet anser arbetsgivaren MTR. – Vi kan ge dem en erinran, säger Pierre Sandberg, förhandlingschef på MTR.

Publicerad

Syndikalisterna kräver bland annat att spärrexpeditörerna ska kunna gå på toaletten under arbetstid och att tunnelbanetågförarna inte ska köra mer än fem timmar utan rast. Förra veckan kallade Syndikalisternas driftssektion, Stockholms Tunnelbana och Spårvägar arbetsgivaren till förhandling.

– Företaget lovade att komma med ett förslag på lösning, säger Maria Karlsson, spärrexpeditör och medlem i Syndikalisternas sektion för tunnelbanan.

I stället kom ett meddelande från MTR:s förhandlingschef Pierre Sandberg, där han bland annat fastslår att företaget inte kommer att tillåta användande av MTR:s tjänsteuniform under Syndikalisternas strejk: ”Avvikelser från denna instruktion kommer att handläggas i vederbörlig arbetsrättslig ordning”. Men Maria Karlsson tar inte allvarligt på förbudet. Strejkarna anser att de har rätt att bära uniformen på arbetsplatsen.

– Och om du täcker över företagsloggan anses inte en uniform längre vara en uniform. Då blir det ett moment 22, säger hon.

Maria Karlsson konstaterar att många burit strejkvästar över uniformen och att andra haft sina privata vinterjackor, i stället för företagets tunnare sommarjackor.

Syndikalisterna ser det som en säkerhetsfråga att behålla uniformen på.

– Det är bra att trafikanterna vet vem de ska vända sig till. Om vi strejkar och en tant faller ihop ringer vi så klart trafikledningen, oavsett om vi strejkar eller jobbar. Det här är bara ett sätt för MTR att försöka skrämmas, säger Maria Karlsson.

Hon poängterar att en del medlemmar fortfarande står under fredsplikt efter att nyligen ha gått över till Syndikalisterna från fackförbunden Seko och ST.

­­­­– Menar MTR att de också ska gå utan uniform? säger hon.

Enligt Pierre Sandberg riskerar den som brutit mot förbudet inte att bli avskedad.

­­­– Sannolikt blir det en medvetandegörande handling. Vi talar om för personen att anställningsavtalet är förenat med en del skyldigheter. Om vi sagt att personen inte får bära uniformen och den valt att strunta i det är det ett brott mot anställningsavtalet, säger Pierre Sandberg. 

Men avsked kan det bara bli frågan om i fall den anställde är misskötsam i övrigt.

– Då är det möjligt att en sådan här sak, lagd till det andra, kan leda till någon slags bedömning, säger han.

Enligt Kent Källström, professor och prefekt i civilrätt vid Stockholms universitet har MTR rätten på sin sida.

– Arbetsgivaren får bestämma över hur de anställda ska använda sina uniformer, säger han.

Men Jan Abrahamsson, också medlem i Syndikalisternas driftssektion för tunnelnbanan, låter sig inte skrämmas. Han kör arbetslok åt SL, men strejkar för alla som jobbar i tunnelbanan.

– Vår uppgift är inte att stödja arbetsgivarens syn. Den är att skydda arbetarnas intressen. Vi har råkat ut för repressalier förr. En mer eller mindre spelar ingen roll, säger han.

Strejken avslutades tidigt i morse.

– Sedan ska vi ha medlemsmöten och fundera över om vi kan göra något mer, säger Maria Karlsson.