Arbetsrätt

”TCO har fel om antalet visstidsanställda”

Svenskt Näringsliv presenterar en rapport som visar att resultatet från TCO:s undersökning från i somras är missvisande.<br>- Siffran 65 000 visstidsanställda är överdriven och inget bevis för ett omfattande missbruk av visstidsanställningar, säger Patrik Karlsson.

Publicerad

TCO:s undersökning kom fram till att det fanns 65 000 personer som hade varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i mer än fem år.

- Vi reagerade på siffran och uppfattade att TCO hade förbisett ganska mycket av det man kan kalla sakliga förklaringar, därför gav vi konsultbyrån New Republic i uppdrag att granska undersökningen, säger arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.

Något som också konsultbyrån kommer fram till. Svenskt Näringsliv presenterar resultatet av granskningen i rapporten ”En analys av det påstådda missbruket av visstidsanställningar”.

- Många av de 65 000 kan förklaras av andra lagar och regler, säger Patrik Karlsson.

Det finns flera faktorer som TCO inte tagit hänsyn till, menar Svenskt Näringsliv. Dit hör att 37 procent av alla visstidsanställda enligt SCB faktiskt inte vill ha tillsvidareanställningar. Kollektivavtal för hundratusentals tjänstemän i privat sektor saknar regler om en övre tidsgräns för visstidsanställningar. Kollektivavtal inom staten ger försvaret tillåtelse att ha visstidsanställningar upp till tolv år. Obehöriga lärare får enligt skollagen inte erbjudas tillsvidareanställningar. Att var femte svarande i TCO:s undersökning hade haft uppehåll som varat längre än tre månader mellan två visstidsanställningar. Och att högskoleförordningen tillåter längre visstidsanställningar på universitet och högskolor.

- Sammantaget verkar TCO har överdrivit resultaten och det finns inget bevis för att dessa anställningar skulle stå i strid med Las, kollektivavtal eller EU:s visstidsdirektiv, säger Patrik Karlsson.

Men TCO:s utredning tog visst hänsyn till faktorer som att 22 procent av de visstidsanställda hade haft ett gap mellan två sådana anställningar på mer än tre månader, menar TCO:s chefsjurist Samuel Engblom.

- Den siffran har de från vår undersökning, vi redovisade det bortfallet och att det fanns andra sakliga skäl för visstidsanställningar i vår skrivelse till EU-kommissionen. Men även om man tar hänsyn till det så finns det tiotusentals visstidsanställda som den svenska lagen inte skyddar som den borde enligt EU:s visstidsdirektiv.

I stället för den nuvarande lagliga möjligheten att stapla olika visstidsanställningar på varandra i all evighet har TCO föreslagit en treårsregel. Att den som har varit säsongsanställd, visstidsanställd, vikarie eller provanställd hos samma arbetsgivare i tre år ska bli tillsvidareanställd.