Arbetsrätt

Ungdomarna ratar jobb med dålig lön

23-årige José Rodriguez besöker Arbetsförmedlingen i jakt på ett elektrikerjobb. Han har fortfarande inte gett upp hoppet om att få ett jobb med ”riktig” lön. Foto: Christian Rehn
Anita Nolsjö, 19 och Victoria Akhand, 18, går fortfarande på gymnasiet och siktar på att plugga till civilingenjörer direkt efter studenten. ”Men ungdomsavtal är nog bra för dem som söker jobb”, tror Victoria Akhand. Foto: Christian Rehn
19-åriga Emelie Jansson tänker plugga vidare redan till hösten. Hon är säker på att unga kan hitta jobb utan att behöva gå på ungdomsavtal. Foto: Christian Rehn

Förslaget om lägre ingångslöner för unga som vill jobba i kommunen väcker blandande reaktioner i Sollentuna. <br/>– Jag skulle aldrig i livet ta ett sådant jobb, säger José Rodriguez, 23.

Publicerad

Det är fredag förmiddag och duggregnet faller över Sollentuna när José Rodriguez kommer in på Arbetsförmedlingen. Han är svagströms­elektriker och har sökt jobb i fyra år. Han har haft några tillfälliga jobb, senast som bilmekaniker, men inget har lett till en varaktig anställning.

Ändå gör han tummen ner för Folkpartiets förslag om lägre ungdomslöner. José Rodriguez förstår inte varför unga ska få så lite betalt.

– Vi måste också ha råd att äta och betala hyran, samtidigt tjänar politikerna själva en massa pengar. De ska inte få sänka våra löner.

José Rodriguez går iväg för att träffa en av platsförmedlarna. Än har han inte gett upp hoppet om att få en fast anställning. Med riktig lön.

I trapphuset en våning ner står 19-åriga Emelie Jansson och väntar på hissen. Hon är inte på väg till Arbetsförmedlingen. På egen hand har hon ordnat ett deltidsjobb i en av Bik Boks klädbutiker. Där jobbar hon 80 timmar i månaden parallellt med sina gymnasiestudier. Emelie Jansson är positiv till att politikerna försöker göra något åt ungdomsarbetslösheten.

– Men att bara få 75 procent av lägstalönen är verkligen ingenting. Man ska inte behöva muta unga genom att säga att om de accepterar en låg lön så får de ett jobb. Det går att få riktiga jobb även som ung, om man anstränger sig.

Själv har hon tidigare jobbat på McDonald’s. När hon fick sitt nya jobb behövde hon varken gå på anställningsintervju eller lämna in ett cv.

– Jag bara gick in och pratade med de butiksanställda om kläderna. Sedan frågade jag på slutet om de behövde personal. Det gjorde de. Ett bra tips till andra unga är att bara gå fram och prata om annat först och visa sin socia­la sida. Då blir arbetsgivarna mer tillmötesgående.

I gallerian i Sollentuna Centrum träffar Lag & Avtal Victoria Akhand, 18, och Anita Nolsjö 19. Båda går på Rudbecksskolan och siktar på att läsa vidare till civilingenjörer. För dem känns det därför inte aktuellt att skriva på ungdomsavtal. Men de har hört om förslaget.

– Det är nog bra för dem som söker jobb. Det är bättre att ha ett jobb med låg inkomst än inget alls, säger Victoria Akhand.