Arbetsrätt

Varning – makten är helt utarbetad

Ann Charlott Altstadt, frilansskribent och författare till bland annat "Liten ordbok för underklassen". Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har på grejor vi inte behöver, för att göra intryck som inte är bestående på människor som vi inte bryr oss om, menar professor Tim Jackson, författare av Välstånd utan tillväxt, en rapport från den brittiska regeringens Hållbarhetskommission.

Publicerad

Jackson var i Sverige tidigare i år och gjorde succé med ett budskap som varit känt i årtionden – vår konsumtionsnivå och energiförbrukning kommer att leda till planetär kollaps. Det glädjande är dock att det alternativa samhälle som måste växa fram för att rädda den omgivande naturen så väl överensstämmer med den inneboende mänskliga naturen.

Jackson liksom andra forskare konstaterar att det finns ett samband mellan arbetstid och utsläpp av växthusgaser som det inte går att korrigera med så kallad grön teknik. Av tvingande nödvändighet måste arbetstidsförkortning eller -delning åter­igen hamna på den politiska agendan. Enligt SCB har dock övertiden ökat markant de senaste tio åren.

Under 2010 arbetade vi över 4,6 miljoner timmar per vecka, vilket motsvarar 115 000 heltidsarbeten. Du behöver inte vara professor för att förstå hur dåligt människor mår för att de jobbar för mycket. Det märkliga är dock att direktörer, politiker och andra beslutsfattare brukar ståta med sin omänskliga arbetsbörda för att motivera hutlösa löner, fallskärmar och bonusar.

Det betyder att de som styr Sverige och världen är människor som inte har tid med familj, inte har några kompisar eller hinner med något socialt eller kulturellt liv överhuvudtaget.

Frågan är hur vi kan överlåta viktiga beslut till personer som måste vara alldeles vimmelkantiga av trötthet och helt borta i skallen av brist på nära relationer när vi samtidigt märker att de också fattar helt galet irrationella beslut.

Det tokigaste, mest moraliskt felaktiga och miljöförstörande är den gigantiska omfördelning från offentlig till privat konsumtion, det vill säga gigantiska skattelättnader så vissa har råd att bli shopaholics medan alltfler dementa irrar omkring i nedbajsade korridorer för att samhället inte har råd med personal. Men det borde vara goda nyheter att vi måste få mindre i plånboken till priset av långsiktigt hållbara offentliga investeringar.

För både evolutionsbiologer och sociologer har konstaterat att statusjakt och konkurrens om prylar och jobb gör människor stressade, olyckliga och sjuka. Alla vet att du inte får ta med dig dem in i himlen men innan dess tänk på att prylarna också dödar dig och planeten i förtid.

Det är väl inte så svårt att backa tillbaka till 50-talets standard­nivå om det sker jämlikt för alla för är det något som både människor och apor mår dåligt av, visar forskning, är det orättvisor.

Ann Charlott ­Altstadt, journalist och författare