Åsikter

Luta dig mot semesterlagen

Kan jag ta tre veckors semester om en månad? Frågade mig en medarbetare i januari."Tre veckor? Nu! Omöjligt" - ville jag protestera. Men gjorde det inte. För så enkelt är det inte alltid.

Publicerad

Folk kan ha särskilda skäl till att vara lediga och när jag tänkte efter lite, så funkade frånvaron i förhållande till produktionen.
Men hur brukar du som är chef göra? Säger du ja till en, finns ju risken att semesterofoget vintertid sprider sig och blir till en självklar ovana bland medarbetarna. Plötsligt står du där alldeles ensam på avdelningen.
Men se, så lätt går det inte. Givetvis finns det regler i semesterlagen att luta sig mot.
Huvudregeln i lagen är att alla anställda ska ha rätt till minst fyra veckors ledighet i ett sträck under sommaren, det vill säga under månaderna juni till augusti.
Men innan arbetsgivaren bestämmer om när semestern generellt ska förläggas måste man förhandla med facket.
Sen ska arbetsgivaren informera de anställda om vilken period som huvuddelen av semestern ska tas ut senast två månader i förväg. Människor måste ges en rimlig chans att planera sina aktiviteter.
Om det inte finns något fack att förhandla med om när huvuddelen av semestern ska tas ut, så är det upp till överenskommelser mellan dig som chef och dig som är medarbetare. Samma sak gäller när anställda vill ha ledigt utöver den period som fack och arbetsgivare samrått om.
Om chef och medarbetare inte vill samma sak bestämmer chefen.
Det fick en säljare i arbetsledarställning bittert erfara. Trots tydligt nej, både muntligt och skriftligt drog han till våren i Australien i en månad när hösten var som mörkast. När han kom tillbaka fann han sig avskedad och det var okej, tyckte Arbetsdomstolen.
Arbetsgivaren bestämmer alltså - utöver regeln om fyra veckor under sommaren.
Att många chefer är lika fuskiga som säljaren vittnar frågeskörden till tidningen Lag & Avtal om. Skrämmande ofta dyker frågan upp om arbetsgivaren har rätt att neka semester bara för att den anställde inte lämnat in semesteransökan i tid. Det vill säga den tid på våren som arbetsgivaren satt.
Men ingen kan tvingas jobba hela sommaren enbart på grund av mänskligt slarv med en semesteransökan.
Andra ledigheter då - som stör din planering som arbetsledare och dig som kollega? Ledigheter kan reta fler än chefen, till exempel väcka omotiverad, för verksamheten störande, avundsjuka.
Får föräldralediga passa barnen när de har lust? Får anställda plugga vad som helst, hur som helst.
Svaret är ja, föräldralediga bestämmer själva över den ledighet som de har rätt att ta ut i samband med barnets födelse, det vill säga under 18 månader. Däremot - om en mamma eller pappa vill dela upp föräldraledigheten, ett par dagar i veckan eller månaden, så har arbetsgivaren rätt att säga nej, om verksamheten drabbas på ett oacceptabelt sätt. Den regeln är lika krånglig som den ledighetskrävande kan upplevas. För om den anställde sedan skulle välja att driva avslaget rättsligt, är det arbetsgivaren som måste bevisa ledighetens negativa påverkan.
Plugghästarna har stor rätt att bestämma själva i det kunskapstörstande Sverige. Alla som varit anställda i minst sex månader får ta ledigt för i stort sett vilka studier som helst. Utbildningen behöver alltså inte ha ett dugg med det nuvarande jobbet att göra.
Men den måste vara planlagd och någorlunda vettig. Det går inte an att sitta hemma på kammaren och öva knyppling.