Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen

”Industrifacken undergräver sin egen roll”

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, tror inte alls på låglönesatsningarna som LO vill ha. – Det är snarare värderingarna i samhället som behöver påverkas”, säger han.

Avtalsrörelsen

Kommunal: En seger för undersköterskorna

Strejkhotet är avvärjt. Undersköterskorna inom privat vård och omsorg ska få samma extra lönesatsning som kollegorna inom offentlig och kooperativ vård.

Avtalsrörelsen

Tunga parter tecknar migrationsavtal

Teknikföretagen och IF Metall har slutit avtal om yrkesintroduktion. Ersättning blir 75 procent av minimilönen: – Nu måste Arbetsförmedlingen och Migrationsverket ta fram personer med rätt kunskaper, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall.

Avtalsrörelsen

Kommunal varslar i privat vård

Kommunals låglönesatsning på undersköterskor har tagit tvärstopp i förhandlingarna med de privata vårdgivarna i Almega. Därför varslat förbundet om strejk och nyanställningsblockad.

Avtalsrörelsen

Parterna ense om flexpensionen

Almega, Unionen och Sveriges Ingenjörer har ingått en om flexpension: – Syftet är att undvika en konflikt och istället ägna kraft åt att utveckla framtida avtal.

Avtalsrörelsen

Nu bevakar hon avtalsrörelsen från parkett

– Avtalsrörelserna är lite som en pjäs av Shakespeare. Man har sett den förut, men den spelas på lite olika sätt varje gång, säger reportern Elisabet Örnerborg, 67 år. Efter sex avtalsrörelser lämnar hon över nyhetsbrevet till nya krafter.