Avtalsrörelsen

Återblick: Det hände i avtalsrörelsen 2016

Maj 2016: Sjöbefälsföreningen enades med Almega om två avtal, även fortsättningsvis med tarifflöner i stället för individuell lönesättning. Lag & Avtal följde med till sjöss i nummer 6-7/2016. Foto: Jörgen Appelgren
December 2015: 6F yrkade på 3,2 procents löneökningar.
April 2016: Målarna och Byggnads gick ut i strejk.

2016 års avtalsrörelse fick en ovanligt dramatisk start. Och dramatiken fortsätter in i nästa avtalsrörelse.

Publicerad

Oktober 2015:

Det började med att LO-samordningen sprack hösten 2015. När LO inte klarade att samordna sig spådde Claes Stråth, Medlingsinstitutets före detta general­direktör, att trycket skulle öka på Svenskt Näringsliv, Facken inom industrin och Medlingsinstitutet.

November 2015:

Kommunal ville ha en extra satsning på undersköterskorna, och fick stöd av de övriga LO-förbuden. Att Kommunal hade pekat ut en viss grupp gjorde att IF Metall ställde sig bakom satsningen.

– Kommunal säger inte att alla medlemmarna är värdediskriminerade, sa Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

December 2015:

Förbunden inom 6F bestämde sig för att ställa krav som låg hög­re än industrins. Byggnads, Seko, Fastighetsanställdas förbund, Målarnas förbund och Elektrikerna yrkade 3,2 procentiga löneökningar medan industrins parter nöjt sig med att kräva 2,8 procent.

– Vi krävde inte extremt mycket. Vi gjorde en bedömning av vad som fanns i löneutrymme. Den tycker jag fort­farande var en seriös bedömning, sa senare Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerna, till Lag & Avtal.

Januari 2016:

Handels ville sätta ett andra märke och krävde löneökningar i krontal för sina medlemmar. 750 kronor per medlem.

Läs också:

Februari 2016:

Pappers förhandlade med Industri­arbetsgivarna utanför industriavtalet. Pontus Georgsson, Pappers förhandlings­ansvariga, såg att arbetstidens förläggning riskerade att bli en konflikt.

Mars 2016:

Många undrade vilka konsekvenserna skulle bli när flera förbund lagt sig över märket och kvinnoförbunden kommit med krav på krontalspåslag. Märket som parterna inom industrin satte i slutet av mars landade på 2,2 procent.

April 2016:

... gick Målarna ut i strejk. Byggnads hakade på. När avtalen träffades blev det 13-månadersavtal och löneökningar på 2,28 procent.

LO och Svenskt Näringsliv rekommenderade parterna som ännu inte tecknat avtal i avtalsrörelsen att följa märket. Det innebar att det fanns två märken att följa, dels industrins och dels handelns med krontalspåslag.

Unionens och Sveriges Ingenjörer varslade och var beredda att gå ut i strejk för att få in flexpensionen i sina avtal. Men Almega menade att det rådde fredsplikt på grund av att ITP-avtalet, som reglerar tjänstepensionerna, inte var uppsagt.

Frågan ska avgöras av Arbetsdomstolen.

Maj 2016:

Även Sjöbefälsföreningens och Almegas förhandlingar blev långdragna. Efter strejk och medling enades parterna om två ettåriga avtal, ett för Östersjön och ett för väst- kusten.

Tarifflönerna som Almega ville ersätta med individuella löner är kvar.

Läs också:

Juni 2016:

... strejkade Svensk Pilotförening i fyra dagar. Piloterna ville få kompensation för att de tidigare gått med på lönesänkningar. De kom överens med motparterna SAS och Transportföretagen om löneökningar på märket.

Samma månad varslade även Fastighetsanställdas förbund och Seko om strejk för städarnas räkning på avtalsområdet Al­mega Serviceentreprenad. Det slutade med att parterna gick med på medlarnas bud om att städarna skulle få 590 kronor mer i månaden. Avtalets lägstalön skulle höjas med samma summa.

Elek­trikerna, Byggnads, Seko och Målarna stod beredda att sym­patistrejka.

Augusti 2016:

Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna om de personliga assistenterna avslutades i augusti. Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund tyckte att det kändes bekymmersamt under förhandlingarna.

Det tyckte även Vårdföretagarnas David Wästberg, som var kritisk till att bidraget från staten bara ökar med 1,4 procent i år och med 1,4 procent nästa år.

September 2016:

Lenita Granlund, Kommunals avtalssekretare, skrev i ett mejl till Lag & Avtal efter överenskommelsen att det är långt kvar tills förbundet kan känna sig nöjt med de personliga assistenternas villkor.

Läs också:

Oktober 2016:

I augusti inledde parterna på det statliga området sina förhandlingar. De avslutades nästan enligt ­tidtabell, utan några varsel eller strejker i oktober. LO:s representantskap röstade ja till LO-samordning inför avtalsrörelsen 2017.

November 2016:

Förberedelserna inför 2017 års avtalsrörelse pågår för fullt. De första stora avtalen löper ut den 31 mars. Det finns cirka 685 kollektivavtal om löner och anställningsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Av de avtal som hittills tecknats löper 310 ut under år 2017.

Läs också:

Här beställer du: nyhetsbrevet om avtalsrörelsen.