Avtalsrörelsen

Avtal klart för 20 000 poliser

Polisfacket har uppmanat arbetsgivaren att dammsuga sin budget för att frigöra pengar till lönerna. Foto: TT

Polisförbundet och Polismyndigheten har enats om ett nytt ettårigt avtal som berör 20 000 poliser. Men stockholmspoliserna är missnöjda: – Det är otillräckligt hos oss.

Publicerad

Företrädarna för Regions Stockholms medlemmar, Stefan Eklund och Emma Cronberg, har i förbundsstyrelsen reserverat sig mot avtalet.

Polisernas löner ska öka med i genomsnitt 2,45 procent och ska nu förhandlas på loka nivå. De lägst avlönade poliserna med minst 6 års erfarenhet ska enligt överenskommelsen få höjningar genom en speciell satsning:

– Vi har långt kvar, men idag har det tagits ännu ett steg för att uppvärdera polisyrket. Det är positivt att satsningen på att höja lönerna för de lägst avlönade poliserna fortsätter. De som jobbat minst sex år och tjänar högst 28 000 får rejäla löneökningar och att det sätts fokus på de äldre poliserna. Men det kommer att krävas fortsatta satsningar, kommenterar Lena Nitz Polisförbundets ordförande avtalet, i ett pressmeddelande.

− Jag är mycket glad över att vi i det här avtalet kan fortsätta det långsiktiga arbetet med att uppvärdera polisyrket. Vi har sträckt oss så långt det bara går med hänsyn till våra ekonomiska ramar och det statliga lönebildningssystemet. Avtalet öppnar också upp för ett fortsatt arbete för fler karriärvägar för poliser och ett långsiktigt samverkansavtal. Jag tror att det är viktiga nycklar för att vi ska få till en ännu bättre verksamhet, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Avtalet innehåller vidare

• införd rätt till bibehållna anställningsförmåner för en polis under tiden denne är omplacerad från natt till dag pga brottsmisstanke,
• möjlighet att tillfälligt växla avsättningen till Kåpan Extra mot lön,
• förlängd tidsgräns för att ta ut föräldralön,
• förutsättningar för Polismyndigheten att göra en mer verksamhetsanpassad och arbetsmiljövänlig semesterplanering än tidigare, och
• ett partsgemensamt åtagande om att påbörja ett förberedelsearbete som syftar till att sluta ett samverkansavtal,
• lönesättande samtal för alla poliser som är chefer och som så önskar även i framtiden
• kollektivavtal om former för ökat fackligt inflytande vid rekrytering