Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Industrifacken larmar om akut läge

Om två veckor löper avtalen ut inom industrin. Förhandlingarna har kört fast. Foto: Jörgen Appelgren
Anders Ferbe, förbundsordförande, IF Metall. Foto: Denny Lorentzen

Två veckor innan industriavtalet löper ut har förhandlingarna kört fast. Facken inom industrin larmar media om akut läge. <br/> - Om vi inte kommer överens väntar ett mycket oroligt april, säger Anders Ferbe, IF Metalls ordförande.

Publicerad

De fem facken inom industrin kallade till presskonferens i dag, torsdag.

-Vi har vare sig en grundskiss eller en första hemställan fast det bara är två veckor kvar tills avtalen löper ut, säger Anders Ferbe.

Facken inom industrin arbetar långsiktigt, för en väl fungerande lönebildning och en stabil samhällsekonomi. De bedömer att det varken behövs någon nedväxling eller uppväxling av lönerna.

-Viktigt för våra medlemmar är ökade reallöner och en hög sysselsättning, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS facket.

De fem facken inom industrin räknar upp arbetsgivarnas motargument för högre löneökningar och dömer ut dem ett efter ett:

1. Arbetsgivarna anser att vi har för höga arbetskostnader jämfört med Västeuropa. Det stämmer inte. Nu är arbetskraftskostnaderna 2-3 procent högre än i Västeuropa, som det brukar vara.

2. Produktionstakten minskar. Det stämmer inte. Den steg med 4 procent. .

3. Produktivitetsutvecklingen har minskat anser arbetsgivarna. Stämmer inte. Den ökar.

Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef:

-Arbetsgivaren håller fast vid gamla siffror. De är lite fel ute.

Opona föreslog ett tvåårigt avtal i en skiss. Facken inom industrin sa ja, arbetsgivarna förkastade den.

Hans- Olof Nilsson, ordförande för Livs:

-Arbetsgivarna har fått det om bakfoten. De tror att vi vill köpa ett tvåårigt avtal. Så är det inte. Vi säljer arbetsfred som de kan köpa.

Anders Ferbe förklarar att opona nu leder förhandlingarna.

-Vi träffar dem dagligen i lite olika konstellationer, säger han.

Han ser flera orsaker till det låsta förhandlingsläget.

-SKl:s sifferlösa avtal, Almegas ifrågasättande av grunderna för lönebildningsmodellen och politikerna som är inne och yttrar sig och ger vissa yrkesgrupper mer i lön, vilket leder till kompensationskrav. Det känns nog även osäkert för arbetsgivarna om lönebildningsmodellen håller, säger han.

Anders Ferbe räknar inte med att det blir några slutförhandlingar förrän runt påsk.

Kommer inte Facken inom industrin överens med industrins arbetsgivare blir det en rörig avtalsrörelsevår. Sätts inget märke sätts ökar risken för konflikt på övriga avtalsområden, enligt Anders Ferbe.

-Om vi sätter för låg lönenivå kommer facken inom andra avtalsområden reagera med att kräva högre nivåer på sina områden.

-Vi har ett genuint intresse av att inte hamna fel. Blir det för högt drabbas våra medlemmar, säger Unionens ordförande Martin Linder.