Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Ja till LO-samordning

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO. Foto: LO
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, inledde LO:s representantskap i Stockholm.

(Uppdaterad) Det blir en LO-samordning inför avtalsrörelsen 2017: – Vi har hittat en gemensam rekommendation till redskapet, sa Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, under representantskapet i Stockholm.

Publicerad

– Dem som tjänar under 24 000 kronor ska få en ökning.

Torbjörn Johansson kallar det för en insamlingsmodell. Även gemensamma förhandlingar om avtalsförsäkringar föreslogs, liksom heltid för alla och bättre arbetsmiljö.

Enligt LO ska kraven innehålla en extra satsning på de som tjänar minst och omfatta hälften av alla LO-kvinnor.

Alla 14 förbund ska svara den 2 december på olika frågor.           

Förra hösten kunde LO-förbunden inte enas om en lönesatsning för de kvinnodominerande branscherna.

Karl-Petter Thorwaldsson sa under sitt inledningstal på onsdagen att man utomlands undrar hur vi i Sverige lyckats klart höga reala lönelyft för de många människorna med bibehållen konkurrenskraft.

– Det här är en modell som vi har i de skandinaviska länderna. Vi har utan jämförelse de högsta lägstlönerna runt hela jorden. Trots det ligger det sämsta landet i Norden på plats 14 när det gäller konkurrenskraft på den globala scenen. Det är till syvene och sist vår konkurrenskraft mot övriga världen som avgör hur vi ska klara oss som industrination men också att få inhemsk efterfrågan.

Karl-Petter Thorwaldsson har fått frågan utomlands hur Sverige klarar att  varje år ta ut höga reallöneförbättringar och ändå bibehålla - och de senaste åren till och med - stärka konkurrenskraften.

– Orsaken är ju ni. Ert fackliga vardagsarbete, att aldrig vara negativa till produktivitetsförättringar och teknikutveckling, att bejaka omställning. Att säga ja till de nya maskinerna och nej till de gamla maskinerna. Den briljanta idén som LO-kongressen fattade beslut om 1951 om att vi varje år ska höja lägstlönen minst lika mycket som vi höjer  utgående lön för alla. Det är en ganska omvälvande tanke.

– Idén bakom solidarisk lönepolitik är att acceptera denna gradvisa utveckling av näringslivet varje år, för att använda de medarbetarnas kunskap och kompetens längre upp i värdeskalan. Gör man det ett år spelar det ingen roll. Gör man det i tio år får det kanske liten betydelse. Men gör man det i 60 eller 70 år i sträck får det en fruktansvärd betydelse. Då tvingas våra företag och offentlig sektor, handel och tjänster att vara väldigt effektiva, eftersom man alltid måste betala höga löner för att få in folk i sina arbeten. 

Läs också:

Beställ: Lag&Avtals nyhetsbrev om Avtalsrörelsen 2017 här.

14 förbund

Representantskapet är LO:s högsta beslutande organ och består av representanter för alla medlemsförbunden och styrelsens ledamöter.

Representanterna från Landsorganisationens 14 förbund har beslutat om hur LO ska agera i avtalsrörelsen 2017.