Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Så mycket får Kommunals medlemmar

Kommunals nya avtal med SKL är treårigt. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har enats om ett treåriga avtal. Det ger ett lönelyft på 520 kronor första året. Undersköterskorna får ytterligare 500 kronor 2016.

Publicerad

Parterna har kommit överens om ett treårigt avtal som följer industrins märke. Det första året får Kommunals medlemmar 520 kronor mer i månaden.

- Det motsvarar industrins märke på 2,2 procent, säger SKL:s förhandlingschef Maria Dahlberg till Lag & Avtal. Hon är på väg tillbaka till SKL efter den gemensamma presskonferensen med Kommunal.

Undersköterskorna får ytterligare 500 kronor i år. En del av de 500 kronorna tas undan till en särskild påse pengar som riktas till en fjärdedel av undersköterskorna, förklarar Maria Dahlberg.

- Detta för att få en lönespridning och en karriäreffekt. Pengarna ska gå till 25 procent av undersköterskorna som våra medlemmar vill prioritera av någon anledning.

Det andra avtalsåret får undersköterskorna 180 kronor extra och det tredje året 150 kronor extra. Plus samma löneökningsnivå som industrin kommer överens om då. Parterna har fört in en skrivning i avtalet om att lönerevisionen nästa år och året därpå ska följa det märke som industrin sätter respektive år.

- De extra höjningarna till undersköterskorna bekostas bland annat genom besparingar på lägstalönerna och det kollektivavtalade särskilda semestertillägget, säger Maria Dahlberg.

Dessutom innehåller avtalet att arbetsgivarna ska verka för heltidsanställning och heltidsarbete.

- Heltid ska vara det normala.

Är de andra grupperna som inte är undersköterskor missnöjda nu?

- De får ju löneökningar i nivå med märket.

Och med tanke på den låga inflationen betyder det ju reallöneökningar, tillägger SKL:s förhandlingschef som också säger att hon absolut är nöjd med det nya avtalet.

- Det är en bra lösning, säger Maria Dahlberg.

 Lenita Granlund, avtalssekreterare i Kommunal, kommenterar avtalet för Lag & Avtal:

- Jag är nöjd med avtalet, det är ett historiskt avtal för jämställda löner och ett mer jämställt arbetsliv. Yrkesutbildade undersköterskors betydelse för den svenska välfärden erkänns.

- Vi har också fått heltid som norm och ska implementeras de kommande fem åren. Lokalt ska man nu upprätta planer för hur det ska gå till och hur man ska organisera upp det arbetet. Det finns många åtaganden kring heltid för oss som centrala parter och för det lokala parterna.

- Vi har hela vägen haft ett stöd från våra medlemmar för undersköterskesatsningen, vi har under en mycket lång tid haft en dialog med våra medlemmar om varför usk-satsningen är viktig och att det nu är dags att bryta den värdediskriminering som pågår på svensk arbetsmarkanden. Undersköterskor är en viktig grupp för en fungerande välfärd och det är dags att höja lönerna.

Lenita Granlund berömmer motparten:

- Vi har fått alla de för Kommunals medlemmar viktiga frågor på plats, det har varit ett givande och tagande som i alla förhandlingar, men vi har haft en motpart i SKL som har haft en vilja att göra något för att förbättra kvalitén i vård och omsorg och sett värdet av att satsa på undersköterskorna och sett vikten av att heltid blir norm.

Läs Lennart Kriisas blogg: Sorry undersköterskor - ni kommer inte ikapp