Avtalsrörelsen

Båda sidor inom staten nöjda med nya avtalen

Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Foto: Catharina Biesèrt
Åsa Erba Stenhammar är ST:s förhandlingschef och förhandlingsledare för Offentliganställdas förhandlingsråd, statlig sektor OFR/S,P,O. Foto: Jörgen Appelgren

Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarförbundet, pustar ut efter sin sista avtalsrörelse på posten. - Ettåriga avtal är inga stora revolutioner, men jag är nöjd med förhandlingsresultatet, säger hon till Lag & Avtal.

Publicerad

Under avtalsförhandlingarna var arbetstid ett av fokusområdena.  I villkorsavtalen som Arbetsgivarverket har med Saco-S och OFR/S,P,O har det tydliggjorts att lokal part kan begära centrala parters stöd i den lokala processen om ändrade arbetstidsvillkor. Detta under förutsättning att förhandlingar krävts i frågan utifrån det lokala kollektivavtalet.

- Det är ett steg i att stödja lokala parter ännu mer när det gäller att ta sig an frågeställningar kring arbetstid, som kan vara svåra. Man kan ibland köra fast i processen, säger Monica Dahlbom.

Åsa Erba Stenhammar, Fackförbundet ST:s förhandlingschef som lett förhandlingarna för statstjänstemännen i OFR/S,P,O är också nöjd med avtalet.

- Vi lyckades avvärja hotet om sifferlösa tillsvidareavtal. Vi är nöjda med att vi fick bort de villkorsändringar som arbetsgivaren ville ha.

Hon poängterar att staten ju inte kan konkurrera med höga löner men däremot med bra villkor. Som till exempel har nu statstjänstemännen kvar möjligheten att få tjänstledigt för att pröva annat arbete.

Åsa Erba Stenhammar är också nöjd med några nya skrivningar i löneavtalet.

- Vi har stärkt inflytandet över lönerna, säger hon.

Nästa avtalsrörelse är planerad sedan i somras. Skarpt läge blir det i november då insamlingsfasen tar vid.

OFR/S,P,O

Tjänstemännen i åtta olika fackförbund förhandlar med staten via Offentliganställdas förhandlingsråd OFR/S,P,O  där S står för statstjänstemän, P för polis och O för officerare. De åtta förbunden är Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Försvarsförbundet, Tull-Kust och Ledarna.