Avtalsrörelsen

Därför nobbar industrifacken avtalsförslaget

Facken sa nej och arbetsgivarna ja till det första kompletta avtalsförslaget från de opartiska ordförandena (Opo) i förhandlingarna om nya löner i industrin.

Publicerad

Opo föreslår ett treårigt avtal med sammanlagt 5,9 procent löneökningar. De samverkande förbunden i Facken inom industrin är kritiska till att avsättningarna till delpension och flexpension saknas, liksom satsningar på de lägst avlönade.

Teknikföretagen säger ja till nivåer och avtalslängd, men villkorar sitt svar. De kräver att den så kallade arbetstidskorridoren (den tidsperiod per dag och vecka där arbetet kan förläggas) utökas. De vill också ha större möjligheter att beordra övertid.

Läs också:

Industriarbetsgivarna konstaterar att nivån på 5,9 procent över tre år ligger på smärtgränser för ”vad som är förenligt med stärkt konkurrenskraft”.

– Många av våra medlemsföretag har en tuff situation, i synnerhet inom stålindustrin. Mot den bakgrunden är det här budet från Opo ett högt bud, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

Han tar också upp krav som arbetsgivarna ställer för att öka avsättningen till tjänstemännens flexpension.

– För oss är delpensionsavsättning för tjänstemännen utesluten om det inte blir ett längre avtal och dessutom kräver vi förändringar i regelstrukturen kring pensionen.