Avtalsrörelsen

De hetaste frågorna inför 2017-års avtalsrörelse

Carina Gunnarsson.

2016 års avtalsrörelse fick en ovanligt dramatisk start. Och spänningarna fortsätter in i 2017. – Alla motsättningar har fortfarande inte lösts upp, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Publicerad

Carina Gunnarsson, som är ny generaldirektör på Medlingsinstitutet och har varit med om sin första avtalsrörelse på den posten, är imponerad av parterna.

– Det är slående hur den svenska modellen med ansvarstagande parter levererar även när det finns spänningar. Trots de utmaningar parterna ställts inför har konflikterna inte varit fler än de brukar vara under ett år med så många förhandlingar, säger Carina Gunnarsson.

Till motsättningarna som inte har lösts upp hör flexpensionen. Sveriges Ingenjörer och Unionen vill att flexpension införs i avtalen och var beredda att gå ut i strejk för att nå målet.

Arbetsgivarparterna invände att det råder fredsplikt eftersom ITP-avtalet, som reglerar tjänstemännens pensioner, inte var uppsagt. Facken vände sig då till Arbetsdomstolen för att få rätt att strejka. Domstolen håller muntlig förberedelse i målen den 27 oktober.

Arbetsgivarverket fortsätter kampen om att införa tillsvidareavtal med samtliga sina motparter. Det utlovar förhandlingschef Monica Dahlbom i ”Mot väggen”-intervjun (se nästa uppslag).

Tarifflönerna har länge varit en het fråga mellan Sjöbefälsföreningen och Almega. Sjöbefälsföreningen vill behålla tarifflönerna medan motparten hellre vill se individuell lönesättning.

Eftersom de flesta avtal under 2016 varit ettåriga uppskattas avtalsrörelsen 2017 att omfatta cirka 2,4 miljoner anställda. Uppsägningsbara tillsvidareavtal omfattar cirka 300 000 anställda.

Här beställer du: nyhetsbrevet om avtalsrörelsen.