Avtalsrörelsen

Handels: Svensk Handel sätter hela svenska modellen på spel

Svensk Handel måste förhandla, annars finns risk för konsekvenser i handeln i påsk, säger Handels avtalssekreterare John Haataj. Foto: Handels, Scanpix

Avtalen för butiks- och lageranställda löper ut på lördag. Handels har avvisat Medlingsinstitutets förslag på att förhandla med stöd av medlare. <br/>- Just nu råder stiltje, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.

Publicerad

Svensk Handel strandade förhandlingarna och begärde medling. Men det vägrar Handelsanställdas förbund att gå med på. Medlingsinstitutets förslag att medlare skulle sitta med i fortsatta förhandlingar, vann inte gehör hos förbundet. Handels har LO-samordningen bakom sig för kravet på jämställdhetspott. Och hela LO, även industriförbunden, bakom sig för sina andra krav.

- Om Svensk Handel säger till oss att de är beredda att förhandla så sätter vi oss och förhandlar, säger John Haataja.

Men arbetsgivarna har inte kommit med någon propå, inte än i alla fall. Det är just att arbetsgivarna under hela den här avtalsrörelsen vägrat förhandla och bara hänvisat till sitt bud, som retar Handels.

- Hela svenska modellen står på spel i och med att Svensk Handel inte förhandlar, säger John Haataja.

Avtalen, detaljhandelsavtalet och partihandelsavtalet, sades upp redan i december, enligt den ordning som gäller mellan parterna. Det betyder att när de löper ut på lördag upphör också fredsplikten.