Avtalsrörelsen

Klart med flexpension för 100 000 tjänstemän

Nu är det klart att även tjänstemän på Almegaområdet får flexpension. Frågan är kopplad till ett paket med villkorsfrågor. Nu har parterna kommit överens om dessa och därmed kommer flexpensionen införas på området i årets avtalsrörelse.

Publicerad

Paketuppgörelsen om flexpension innehåller en heltäckande reglering av anställningsformerna i tjänstesektorn och nya regler för beredskap, avslöjar tidningen Arbetet.

Lösningen innebär att i alla tjänstemannaavtal på Almegas områden införs möjligheten att anställa på visstid. Det gäller även avtalsområden där denna anställningsform inte varit tillåten.

I normalfallet ska visstiden omfatta minst sju dagars anställning, enligt de uppgifter som Arbetet har tillgång till. Tidsbegränsade anställningar blir även tillåtna vid vikariat, säsongsarbete och för den som fyllt 65 år är studerande eller doktorand.

I tjänstesektorn kommer den som haft vikariat och visstidsanställning i mer än 36 månader under en femårsperiod ha rätt till en tillsvidareanställning. Det är en annan lösning är i Las.

Parterna har också moderniserat reglerna för beredskap. Numera är man ofta inte låst till arbetsplatsen om man måste rycka in och jobba vid ett beredskapslarm. Dagens moderna it-teknik ger helt andra förutsättningar för beredskap.

Nu införs tre sorters beredskapstjänst, enligt Arbetet. I alternativ A ska tjänstemannen vara anträffbar via mobil eller dator för att kunna arbeta, i B ska denne kunna inställa sig på arbetsplatsen inom en timme och i alternativ C ska tjänstemannen vara redo att inställa sig i hemmet för att arbeta.

Ersättningen kommer att variera beroende på månadslön, tid på dygn och om det är vardag eller helg.

Just nu håller parterna på med att inom varje avtalsområde på Almega införa slutversionen av den principöverenskommelse som parterna är överens om sedan 26 januari.

Om två veckor ska detta vara klart.

Uppgörelsen om flexpension innehåller även en förhandlingsordning och en vägledning för hur parterna ska agera om de skriver avtalsturlistor vid personalnedskärningar i verksamheten.

Den flexpension som införs ger tjänstemannen möjlighet att gå ner i arbetstid från 62 år ålder. Systemet berör cirka 100 000 tjänstemän, som företrätts av Unionen och Sveriges Ingenjörer i dessa förhandlingar.

I Almega omfattas 11 000 företag av systemet. Nya medlemsföretag slussas in i systemet under en femårsperiod.