Avtalsrörelsen

Kommunal kämpar på med avtalsrörelsen trots skandalen

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj 2016. Foto: TT-Bild
Lenita Granlund är 2:e vice ordförande och avtalssekreterare på Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Bergström, tredje vice ordförande och kassör, lämnar alla uppdrag inom Kommunal. Foto: TT-Bild

- Vad det gäller Aftonbladets skriverier så jobbar vi på med avtalsrörelsen, våra krav och våra förhandlingar precis som vi planerat. Fokus är att förbättra våra medlemmars villkor, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Publicerad

Förra veckan lämnade Anders Bergström, tredje vice ordförande och kassör, med omedelbar verkan alla sina uppdrag i fackförbundet Kommunal.

I onsdags meddelade ordföranden Annelie Nordström, efter möte med förbundsstyrelsen, att även hon avgår. Men detta först vid kongressen i maj. Omkring 10.000 medlemmar har lämnat Kommunal sedan Aftonbladets avslöjat ledningens spritrepresentation, investeringar i ett förlusttyngt restaurangprojekt, resor och lägenhetsaffärer.

Annelie Nordström inledde på presskonferensen med att tacka tidningen för granskningen:

– Det som nu kommer fram har hjälpt oss att reda ut och rätta till allt det som blivit fel. Tack, Aftonbladet, sa Annelie Nordström.

Annelie Nordström berättade att Kommunal enligt sin åtgärdsplan kommer fortsätta att hitta brister inom förbundet.

– Vi är väldigt ledsna att vi inte tidigare förstått vidden av problemen i Kommunal. Men nu förstår vi.

– Vi har helt enkelt inte hängt med, vi har stannat kvar i en gammal kultur när omvärlden har förändrats – när det gäller resor, representation och alkohol.

Annelie Nordström poängterade på presskonferensen i onsdags att den andra viktiga punkten Kommunal nu står inför är avtalsrörelsen.

Fackförbundet har nästa tid för förhandling med SKL den 10 februari. Kommunal tar in sin förhandlingsdelegation för att gå igenom arbetsgivarens krav den 28 januari.
- Vi har en grupp ombudsmän med Lena Byström som ansvarig för gruppen som förhandlar med SKL. Vi har en förhandlingsdelegation som består av runt 35 förtroendevalda från hela landet, berättar Lenita Granlund, för Lag & Avtal.
Förhandlingsdelegationen kallas in med jämna mellanrum för att stämma av och för att fatta beslut vartefter förhandlingarna framskrider, förklarar hon. 
Nästa onsdag, den 27 januari, växlar förbundet krav med Skogs- och lantarbetsgivareförbundet gällande jordbruk, trädgårdsanläggning, trädgårdsodling, djursjukvård och golf.

Kommunal och SKL träffas nästa gång den 10 februari.
- Under de närmaste veckorna ägnar vi oss åt analys av motpartens yrkanden och intern förankring, säger Maria Dahlberg, SKL:s förhandlingschef.
Är det Lena Byström som leder förhandlingarna för Kommunal?
– Lenita och jag leder förhandlingarna, men förhandlingsbordet bemannas av ett antal förhandlare, bland andra Lena Byström, säger Maria Dahlberg.

Läs också Lennart Kriisas blogg:Visselblåsarfunktionen fel väg - ett direkt hån mot Kommunals egen tidning