Avtalsrörelsen

Kommunal varslar Vårdföretagarna

Varslet gäller nyanställningsstopp från och med den 20 april. Det ska slå särskilt hårt, menar Kommunals ordförande Annelie Nordström. Mer än 90 procent är nämligen visstidsanställda. - Vi tar nu strid för att de ska få bättre villkor, säger hon.

Publicerad

Avtalet för de drygt 20 000 personliga assistenterna löpte ut den 29 februari. Kommunal har nu strandat förhandlingarna och varslar Vårdföretagarna inom Almega om konflikt.

Kommunal kräver 860 kronor mer i månaden och 100 kronor i jämställdhetspott, det vill säga de löneökningskrav som LO-samordningen (utom industriförbunden) står bakom. De personliga assistenterna har i genomsnitt 19 500 kronor i månaden för heltid, alltså långt under den gräns för jämställdhetspotten som LO satt till 22 400 kronor. De allra flesta har timlön.

- Vi kräver också att de ska ha månadslön och en månads uppsägningstid i alla situationer, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Varslet gäller sju stora företag som sammanlagt har cirka 15 000 personliga assistenter anställda. De företag som visstidsanställer på kort tid får bekymmer. Den 20 april är det anställningsstopp.

- Stoppet betyder att företagen inte får anställa alls. De får skynda på nu att tillsvidareanställa sina personliga assistenter annars kan de stå utan personal snart, säger Lenita Granlund.

Hjälp ur sängen på morgonen

Martina Gotthold, personlig assistent sedan sju år:

"Vi gör inga storverk, bygger inga hus eller stoppar tsunamis. Vårt jobb handlar i stället om att hjälpa någon att komma ur sängen på morgnarna eller hjälpa någon att hänga upp sin ridhjälm. Vi gör det ibland under helt galna villkor. På natten har vi 25 kronor i timmen."