Avtalsrörelsen

Ledning som motarbetade fackklubb stäms av Handels

Företagsledningen stängde fackets mejlkonto och uppmanade klubben att välja en annan ordförande. Nu stämmer Handels djurtillbehörsbolaget för kränkning av föreningsrätten.

Publicerad

Övertidsuttaget var högt. Därför startade lagerarbetarna på djurtillbehörsföretaget i Åstorp en klubb inom Handels hösten 2011. Klubben fick så småningom tillgång till en bärbar dator och en e-postadress av företaget.

Ledningen var enligt stämningsansökan missnöjd med den fackliga verksamheten, särskilt med klubbordförande, vilket bland annat yttrade sig i att den hade försökt förmå klubben att välja en annan ordförande. Klubbordförande fick också veta i ett möte med nya vd:n i augusti 2013 att hans sätt att bedriva facklig verksamhet var ifrågasatt.

En dag i december hade klubbordförande inte längre tillgång till klubbens mejlkonto. Det var stängt, officiellt på grund av kostnadsskäl. Inte trovärdigt, tycker förbundet, med tanke på att företaget hade 286,6 miljoner kronor i nettoomsättning förra året.

Stängningen innebar också att arbetarna blev avskurna från ledningens informationsmejl, som dittills hade skickats till klubbmejlen. Medan tjänstemännen fortsatt fick informationen som vanligt.

Därpå krävde ledningen tillbaka själva datorn, med förklaringen att den kunde innehålla känslig information, som inte fick lämna företaget.

Förra hösten kallade skyddsombud på företaget till informationsmöte om rätten till avtalspension. Trots att mötesdeltagarnas närmaste chef enligt stämningsansökan hade gett tillstånd till mötet, gick vd in och upplöste det. Motiveringen var att ett sådant möte skulle godkännas av honom om det skulle ske på arbetstid.

Ett möte dagen därpå mellan vd och klubbordförande om övertidsuttaget slutade i oenighet.

Vd kallade därefter till två personalmöten med samma innehåll och bildspelet ”Vägskäl - vill du vara med eller inte”. I stämningsansökan skildras vd:s aggressiva ton mot de anställda och särskilt klubbordförande, illustrerad med bildspelet. Bland annat skulle ordförande inte längre få arbeta fackligt i samma omfattning som tidigare på grund av sin alltför kritiska hållning och de anställda var hädanefter förbjudna att diskutera fackliga frågor på arbetstid. Det har de inte heller vågat göra sedan mötet.

En anställd som ifrågasatte vd:s behandling av klubbordförande på mötet fick veta att han borde säga upp sig. Sedan fick de båda två skriftliga erinringar. Sedan dess har klubbordförande fått fler skriftliga erinringar och hot om att bli skild från sin anställning på grund av sitt fackliga arbete, skriver Handels i sin stämningsansökan. Förbundet anser att företaget på flera punkter har kränkt föreningsrätten och hindrat facklig förtroendeman i strid mot såväl lagen om medbestämmande som förtroendemannalagen.

Förbundet kräver 100 000 kronor av företaget till klubbordförande för brott mot medbestämmandelagen och 100 000 för brott mot förtroendemannalagen. Till sig självt kräver förbundet 150 000 kronor för brott mot medbestämmandelagen och 100 000 för brott mot förtroendemannalagen.

Mål A 175/15.