Avtalsrörelsen

Nytt centralt avtal ger vårdpersonal kortare arbetstid

Ett tiotal nattbarnmorskor på förlossningen i Malmö sa i mitten av oktober upp sig i protest mot att arbetsgivaren stoppat ett lokalt försök med kortare arbetstid. Foto: IBL Fotoware / Alloverpress

Protesterna lönade sig. Sjuksköterskor och barnmorskor som jobbar både natt och dag får kortare arbetstid. Det blir resultatet av det nya centrala avtal som har slutits mellan SKL och Vårdförbundet.

Publicerad

Avtalet gäller för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

- Vi har länge kämpat för att få ett centralt avtal som är långsiktigt och hållbart. Vi har tagit första steget, men arbetet börjar nu, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande:

- Vi har säkrat lösningar för att klara kompetensförsörjningen i framtidens hälso- och sjukvård genom bättre villkor för nattarbete, utbildningstjänster för specialistsjuksköterskor och ett partsarbete för mer hälsosamma arbetstider, säger hon.

– En stor framgång för vården i Sverige, men också för oss som parter, säger Heléne Fritzon (S), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation och kommunalråd i Kristianstad, i en kommentar till Sydsvenskan.

Som Lag & Avtal tidigare rapporterat har barnsjuksköterskor och barnmorskor i Skåne och Blekinge kämpat för arbetstidsförkortningen och också pressat arbetsgivaren genom att under hösten säga upp sig i protest mot att lokala försök skulle stoppas.

För just de barnmorskorna i Malmö och barnsjuksköterskorna i Helsingborg som sagt upp sig kommer sänkningen att införas betydligt tidigare än den 1 april 2018 som gäller i det centrala avtalet, enligt Amela Hodzic, regionråd och ordförande i Region Skånes personalnämnd, utan att ange någon tidsram.

– Ambitionen är att nå en överenskommelse så snabbt som möjligt, säger hon, till Sydsvenskan.

– Vi går vidare med lokal anpassning i flera steg, allra först för barn- och kvinnosjukvården. Våra tjänstemän har redan bjudit in Vårdförbundet Skåne till förhandlingar, säger Amela Hodzic (S).

Veckoarbetstiden för den som jobbar på skiftschema inom vården är i dag 38 timmar och 15 minuter. Lokala överenskommelser i Skåne innebär att nattbarnmorskorna i Malmö jobbar 36 timmar och 20 minuter. Enligt det nya avtalet ska arbetstiden bli 34 timmar och 20 minuter för anställda som jobbar många nattpass, skriver Sydsvenskan.

Nya regler för arbetstiden

Nya arbetstidsbestämmelser införs för medarbetare som arbetar i rotation, mellan dag- och nattjänstgöring, och med arbetstid förlagd till vardag såväl som sön- och helgdag eller till vardag och helgdag. Beroende på mängden nattpass blir arbetstiden 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter i genomsnitt under beräkningsperioden. Bestämmelsen om rotationstjänstgöring träder i kraft den 1 april 2018, om inte de lokala parter avtalar annat.

För medarbetare som ingår i rotationstjänstgöringen och som utifrån verksamhetens krav arbetar enbart nattpass under beräkningsperioden ska den genomsnittliga veckoarbetstiden inom beräkningsperioden utgöra 34 timmar och 20 minuter.

För medarbetare som arbetar ständig natt enligt ovan inom landsting/region ska den genomsnittliga veckoarbetstiden inom beräkningsperioden utgöra 34 timmar och 20 minuter.

Innan lokala kollektivavtal om arbetstid träffas ska arbetsgivaren göra en konsekvensanalys av effekter på verksamheten och arbetsmiljön. I det lokala kollektivavtalet ska även anges när avtalet ska följas upp samt giltighets- och uppsägningstid.

Källa: Vårdförbundet